Desiatky turistov odrezala pri Mount Evereste vysoká snehová nádielka

NETKY.SK • 14 December 2014, 20:48 • 2 min
Desiatky turistov odrezala pri Mount Evereste vysoká snehová nádielka

KÁTHMANDU - Desiatky zahraničných turistov a ich nepálskych sprievodcov vracajúcich sa z treku do základného tábora pri Mount Evereste odrezala od sveta silná nádielka čerstvého snehu. Agentúre Reuters to dnes povedal predstaviteľ tamojšej polície Chandra Dev Rai.

slovakia

left justify in out

Museli zostať v štyroch hotelových útočiskách v dedine Gokyo pri vrchole najvyššej hory sveta, kde uplynulých 24 hodín po predchádzajúcom daždi intenzívne snežilo, informoval Rai z najbližšieho mesta Salleri. "Hrúbka snehu v oblasti dosahuje po prsia. Zatiaľ nemáme žiadne správy o akejkoľvek obeti. Ak bude sneženie dlhodobé, turisti budú naliehavo potrebovať záchranu," citoval policajta Reuters.

 

Oblasť Mount Everestu na severovýchode Nepálu obľúbeným cieľom výletníkov. Každoročne ju navštevujú desiatky tisíc trekerov a horolezcov.

 

Vedúci Himalájskeho záchranného združenia Nepálu D.B. Koirala povedal, že ho zatiaľ nik z turistov nepožiadal o naliehavú pomoc.

 

V decembri sa končí vrchol turistickej sezóny v najchudobnejšej krajine južnej Ázie, ktorej cestovný ruch vytvára takmer štyri percentá hrubého domáceho produktu.

 

Neobvyklé sneženie a lavíny, ktoré priniesol v októbri chvost cyklónu Hudhud, zabili najmenej 43 zahraničných a nepálskych turistov na obľúbenom okruhu na Annapurne na západe krajiny.

 

V apríl, počas hlavnej lezeckej sezóny, zabil pád lavíny na Mount Evereste 16 nepálskych sprievodcov a stovky zahraničných horolezcov prinútil vzdať výstup na vrchol najvyššej hory sveta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies