Desaťtisíc ľudí protestuje proti vyhláseniu Jeruzalema za hlavné mesto Izraela

NETKY.SK • 10 December 2017, 10:18 • 2 min
Desaťtisíc ľudí protestuje proti vyhláseniu Jeruzalema za hlavné mesto Izraela

JAKARTA - Približne 10.000 Indonézanov demonštrovalo v nedeľu pred veľvyslanectvom USA v Jakarte na podporu Palestínčanom a proti rozhodnutiu amerického prezidenta Donalda Trumpa uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela.

slovakia

left justify in out

Protestujúci niesli transparenty s nápismi "Veľvyslanectvo Spojených štátov, odíď z al-Kudsu", "Slobodu Jeruzalemu a Palestíne" či "Sme s Palestínčanmi". Al-Kuds je arabský názov pre Jeruzalem.

 

Nedeľný protest, organizovaný indonézskou islamistickou Stranou spravodlivosti a blahobytu (PKS), bol už druhou demonštráciou v uliciach Jakarty od Trumpovho stredajšieho rozhodnutia, poznamenáva agentúra AP.

 

Indonézsky prezident Joko "Jokowi" Widodo Trumpov krok ostro odsudzuje a považuje ho za porušenie rezolúcií OSN.

 

Indonézia - krajina s najväčším počtom obyvateľov moslimského vierovyznania na svete - už oddávna podporuje palestínskych Arabov a so židovským štátom nemá diplomatické vzťahy.

 

Trump v stredu spolu s vyhlásením o uznaní Jeruzalema za izraelské hlavné mesto vydal aj pokyn americkému rezortu diplomacie, aby začal s prípravami procesu presťahovania veľvyslanectva USA z Tel Avivu do Jeruzalema.

 

Štatút Jeruzalema - mesta posvätného pre moslimov, kresťanov i židov - je jedným z hlavných problémov izraelsko-palestínskeho konfliktu. Izrael ho pokladá za svoje hlavné mesto, ale medzinárodné spoločenstvo zastáva názor, že štatút mesta sa musí určiť na mierových rozhovoroch.

Palestínčania žiadajú, aby bol ich hlavným mestom východný Jeruzalem, obsadený Izraelom v roku 1967.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies