Deň v parlamente odštartuje vystúpenie prezidenta Andreja Kisku

NETKY.SK • 26 November 2014, 08:11 • 2 min
Deň v parlamente odštartuje vystúpenie prezidenta Andreja Kisku

BRATISLAVA - Vystúpenie prezidenta Andreja Kisku otvorí druhý deň 44. schôdze parlamentu. Hlava štátu sa pred poslancami vyjadrí k aktuálnym otázkam, ktoré sa týkajú zmien vo vedení parlamentu.

slovakia

left justify in out

Národná rada SR má od utorka nového predsedu Petra Pellegriniho, ktorý sa zvolením stal po prezidentovi druhým najvyšším ústavným činiteľom. Vo funkcii vystriedal Pavla Pašku, ktorý odstúpil pre kauzu predraženého nákupu CT prístroja piešťanskou nemocnicou. Z rovnakého dôvodu abdikovala na post podpredsedníčky parlamentu Renáta Zmajkovičová, ktorú nahradil Miroslav Číž.

 

Poslanci sa po Kiskovom príhovore vrátia k nedokončenej diskusii o novele zákona o zdravotnom poistení, ktorá zavádza odvodovú odpočítateľnú položku (OOP). Vďaka OOP sa majú od budúceho roka znížiť zdravotné odvody pre zamestnancov s príjmom do 570 eur mesačne, resp. 6 840 eur ročne. Odvodová odpočítateľná položka má byť v rovnakej výške ako budúcoročná minimálna mzda, čiže 380 eur mesačne, v prepočte na celý rok 4 560 eur. Zamestnanec s minimálnou mzdou nebude platiť žiadne zdravotné odvody. S rastom príjmu o jedno euro klesne suma OOP o dve eurá. Výpadok príjmov zdravotných poisťovní, ktoré im spôsobí odvodová úľava, sa bude kompenzovať cez platby za poistencov štátu. Tie sa v zákone navrhujú vo výške 4,16 percenta z vymeriavacieho základu. Parlament sa novelou zoberá v skrátenom legislatívnom konaní. 

 

Opozícia na to nevidí dôvod, keďže ide o závažné opatrenie, ktoré si vyžaduje diskusiu a mala by sa k nemu vyjadriť aj odborná verejnosť. Podľa poslanca Ivana Švejnu (Most - Híd) ide o nedomyslený návrh, ktorý diskriminuje iné skupiny obyvateľov a prehlbuje deficit verejných financií. Podľa Jozefa Mihála zo SaS legislatíva obsahuje "niekoľko nezmyslov" a preto nebude fungovať. S ministrom zdravotníctva Viliamom Čislákom sa stavil o sto eur, že ten začiatkom budúceho roka prinesie do parlamentu novelu, ktorou sa bude musieť legislatíva opravovať. "Pretože vám zdravotné poisťovne prídu klopať na dvere, že toto predsa takto nemôže byť. To všetko je dané tým, že vy tu robíte marketing, fajočky, sociálne balíčky, ale nerobíte zákony poctivo tak, ako by sa mali," konštatoval v Mihál v utorkovej rozprave. 

 

Parlament by mal v prvom čítaní hlasovať aj o novele zákona o verejnom obstarávaní, ktorá má zamedziť schránkovým firmám s neznámymi vlastníkmi získavať verejné zákazky. Parlament čaká aj hlasovanie o návrhu zákona o dani z motorových vozidiel, ktoré v októbri odložili pre veľkú vlnu kritiky. Návrh by mal zmeniť súčasný systém dane z motorových vozidiel. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies