Deň kože upozorní na dôležitosť dotykov pre chorých ľudí

NETKY.SK • 15 Máj 2012, 18:53 • 2 min
Deň kože upozorní na dôležitosť dotykov pre chorých ľudí

Deň kože upozorní na dôležitosť dotykov pre chorých ľudí - Radíme Tohtoročný Deň kože, ktorý sa uskutoční 16. mája v piatich slovenských mestách, verejnosti opäť pripomenie dôležitosť dotykov a objatí pre ľudí s kožnými ochoreniami.

slovakia

left justify in out

img

Tohtoročný Deň kože, ktorý sa uskutoční 16. mája v piatich slovenských mestách, verejnosti opäť pripomenie dôležitosť dotykov a objatí pre ľudí s kožnými ochoreniami. Práve oni totiž príchod leta nevítajú s radosťou - je to obdobie, kedy sa musia vyrovnávať s nepríjemnými pohľadmi a posmechom druhých o čosi viac ako počas roka.

Prostredníctvom Dňa kože - dňa dotykov sa Spoločnosť psoriatikov a atopikov Slovenska (SPaA SR) snaží poukázať na problém vyčleňovania ľudí s kožnými ochoreniami zo spoločnosti. "Sú mnohé kožné ochorenia, ktoré na prvý pohľad pôsobia nepríjemne a odpudivo, no napriek tomu nie sú ich nositelia pre svoje okolie nebezpeční. Málokto si uvedomuje, aké náročné je s takýmto problémom žiť a psychicky sa s ním vyrovnať. Nepríjemné pohľady ľudí a neprimerané reakcie okolia neprispievajú k sebavedomiu chorého. Odráža sa to na jeho spoločenskom, partnerskom ale i pracovnom živote. Verejnosť sa snažíme počas Dňa kože edukovať, aby si uvedomili, že ľudia s kožnými ochoreniami si takéto označovanie a vyčleňovanie nezaslúžia,“ uviedla Mária Cetkovská zo Spoločnosti atopikov a psoriatikov Slovenska.

Pri príležitosti Dňa kože budú 16. mája po uliciach Bratislavy, Banskej Bystrice, Martina, Košíc a Žiliny chodiť zástupcovia SPAaA SR a upozorňovať okoloidúcich na problém vyčleňovania ľudí s kožným ochorením, a to prostredníctvom edukačných letáčikov a nálepiek. Okrem iného každému symbolicky podajú ruku ako prejav spolupatričnosti s týmito ľuďmi. Počas nasledujúcich dní sa budú pod záštitou Občianskeho združenia Bodkáčik - združenia pre rodiny, deti a mládež s kožným ochorením, v spolupráci s Dermatovenerologickou klinikou v Martine a SPAaA konať v Martine odborné prednášky na tému kožných ochorení. Pre všetkých záujemcov budú k dispozícii aj infostánky, poradňa a diskusné fórum.

Deň kože verejnosti tiež pripomína, že koža je jedným z najviac namáhaných orgánov ľudského tela. Vďaka jej zložitej skladbe funguje ako ochranný štít pred vplyvmi vonkajšieho prostredia. Ak je tento štít poškodený, jej ochranná funkcia sa oslabuje. Preto by ľudia svojej koži mali venovať pozornosť, ktorú si zaslúži. Základom pre udržanie jej zdravia je životospráva, ale i starostlivosť vo forme kozmetických prípravkov, ktoré kožu chránia a hydratujú. Necitlivé zásahy v podobe nadmerného slnenia či tetovaní môžu byť spúšťačom ochorení, ktoré dokážu znepríjemniť život pacienta i na niekoľko rokov.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies