Amazon žaluje Pentagon pre kontrakt za 10 miliárd dolárov, ktorý získal Microsoft

NETKY.SK • 24 November 2019, 09:16 • 2 min
Amazon žaluje Pentagon pre kontrakt za 10 miliárd dolárov, ktorý získal Microsoft

WASHINGTON - Spoločnosť Amazon podala v piatok žalobu na americké ministerstvo obrany pre jeho rozhodnutie objednať si od softvérovej firmy Microsoft dodávku cloudových služieb v hodnote 10 mld. USD.

slovakia

left justify in out

O kontrakt sa uchádzal aj Amazon, ktorý tvrdí, že rozhodnutie federálnej vlády bolo „jednoznačne zaujaté“. Minister obrany Mark Esper rozhodnutie z októbra obhajuje s tým, že proces obstarávania sa uskutočnil férovo a bez vonkajších vplyvov.

Projekt spojenej obrannej infraštruktúry známy pod skratkou JEDI má prepojiť jednotlivé zložky amerických ozbrojených síl s cieľom zlepšiť plánovanie a bojaschopnosť. V poslednej fáze súťaže sa o kontrakt na vybudovanie systému pre uskladnenie a spracovanie obrovského množstva utajovaných dát okrem Microsoftu uchádzal aj internetový predajca Amazon, ktorý bol považovaný za favorita. Šéf spoločnosti Jeff Bezos je ale častým terčom útokov zo strany amerického prezidenta Donalda Trumpa. Bezos je okrem iného aj vlastníkom denníka Washington Post, ktorý sa k Trumpovmu pôsobeniu stavia kriticky.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona