Davutoglu odkázal Európanom, že Turecko s utečencami "nekupčí"

NETKY.SK • 18 Marec 2016, 12:57 • 2 min
Davutoglu odkázal Európanom, že Turecko s utečencami "nekupčí"

BRUSEL - Turecký premiér Ahmet Davutoglu dnes pred oficiálnym rokovaním s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom o spoločnom postoji európskych lídrov k migračnej dohode medzi EÚ s Tureckom upozornil, že pre jeho krajinu problém utečencov nepredstavuje "predmet kupčenia".

slovakia

left justify in out

Davutoglu to vyhlásil predstaviteľom médií pred začiatkom rokovaní s Tuskom, predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom a holandským premiérom Markom Ruttem, ktorého krajina v súčasnosti zabezpečuje predsedníctvo EÚ.

 

Rokovania v tomto formáte sa začali o 08.30 h a krátko pred obedom bola nahlásená "technická prestávka", čo znamená, že jedna zo strán si vyžiadala čas na dodatočné preskúmanie predloženého dokumentu, ktorého cieľom je zastavenie prílivu migrantov do Európy.

 

Pokračovanie rokovaní lídrov 28 členských krajín by malo pokračovať o 13.00 h miestneho času, ak sa turecký premiér vyjadrí v prospech spoločného dokumentu európskej dvadsaťosmičky.

"Pre nás, pre Turecko, problém utečencov nie je predmetom kupčenia, ale otázkou ľudských hodnôt a európskych hodnôt," povedal turecký premiér novinárom. Dodal, že jeho krajina doteraz prijala 2,7 milióna utečencov bez akejkoľvek pomoci zvonku.

 

Davutoglu zároveň zdôraznil, že Turecko nezávisle od toho, či sa podarí uzavrieť dohodu s EÚ, bude pokračovať vo svojej politike prijímania utečencov z humanitárneho hľadiska.

"EÚ a Turecko majú rovnaký cieľ: pomôcť sýrskym utečencom. (...) Dnes pokračujeme v konzultáciách s európskymi lídrami a som si istý, že dosiahneme náš cieľ pomôcť utečencom a prehĺbiť naše vzájomné vzťahy," uviedol Davutoglu. Dodal, že je v tomto smere optimista.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies