Danko: Vznik prvej Slovenskej národnej rady je veľký medzník v našej histórii

NETKY.SK • 19 September 2016, 16:02 • 2 min
Danko: Vznik prvej Slovenskej národnej rady je veľký medzník v našej histórii

MYJAVA – Vznik prvej Slovenskej národnej rady (SNR) je veľký medzník v histórii Slovákov, ktorí v roku 1848 práve v Myjave vyhlásili nezávislosť od Uhorska a kedy sa prvýkrát žiadala autonómia pre rozhodovanie Slovákov.

slovakia

left justify in out

Počas dnešnej spomienky na 168. výročie vzniku Slovenskej národnej rady to v Myjave povedal predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS). „Myslím si, že neexistuje iný sviatok, ktorý by mal prvý ctiť predseda NR SR ako vznik Slovenskej národnej rady. Je veľmi dôležité si pripomínať rok 1848, kedy došlo k zrušeniu nevoľníctva a, nazvime to až buržoázna revolúcia. Je na mieste vzdať úctu Myjave a ľuďom, ktorí sa v tom období pričinili o ten vzdor a pripomínať si to,“ doplnil predseda parlamentu.

 

Ako dodal, žijeme v dobe, kedy sa snažíme dotýkať úspechov Európskej únie, ale na druhej strane nesmieme stratiť svoju nezávislosť a právnosť vo veciach, ktoré prináležia nám, nášmu národu, pretože sme dlhé stáročia o samostatné Slovensko bojovali. „Nevedel som, či sa mám smiať, alebo plakať, keď si niektorí ľudia robili žarty z historickej dobovej stráže, ktorú som umiestnil do vstupu NR SR. Ide o dobový kostým dobrovoľníkov z roku 1848. Tá najkrajšia modrá farba, ktorú majú i myjavské kroje, pripomína tú nádej. Vznik prvej SNR je až taký sviatok nezávislosti Slovenska, prvý, historický,“ zdôraznil Danko.

 

Podľa riaditeľky Múzea Slovenských národných rád v Myjave Aleny Petrákovej prvú Slovenskú národnú radu ustanovili už 16. septembra 1848 vo Viedni, prvýkrát však zasadala pred 168 rokmi 19. septembra v Myjave v dome vdovy Anny Kolényovej. „Tu bola ústami Ľudovíta Štúra vyhlásená nezávislosť slovenského národa od uhorskej vlády a slovenský ľud bol vyzvaný do ozbrojeného povstania,“ povedala pre TASR riaditeľka múzea.

 

Ako dodala, Myjava bola Štúrovcom veľmi blízka už pred revolučným rokom 1848. „Tento kraj bol evanjelický a mladí ľudia chodili väčšinou študovať na Evanjelické lýceum do Bratislavy, kde v tom období pôsobil aj Ľudovít Štúr. Nebolo to ďaleko od Bratislavy a Jozef Miloslav Hurban pôsobil ako evanjelický kňaz v neďalekom Hlbokom. Tento kraj bol štúrovskej generácii veľmi blízky a navyše nebol poznačený maďarizáciou,“ doplnila Petráková.

 

Vznik prvej Slovenskej národnej rady je podľa nej jedným z najvýznamnejších míľnikov v dejinách slovenského národa. „Prvej SNR vďačíme za našu štátnosť, za našu slobodu, ale i za to, že položila základný kameň našej demokracie a parlamentarizmu,“ zdôraznila Petráková s tým, že historické udalosti v Múzeu SNR pripomína stála expozícia nazvaná Jar národov.

 

Vznik SNR si dnes v Myjave pripomenuli okrem predsedu NR SR aj minister obrany SR Peter Gajdoš, poslanci NR SR, predstavitelia štátnej správy a samospráv, ako aj kultúrnych a cirkevných organizácií. Súčasťou spomienky bola tiež prehliadka Múzea Slovenských národných rád a návšteva miest pamätných bojov slovenských dobrovoľníkov v meruôsmych rokoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies