Daň z motorových vozidiel sa poslednýkrát platí po starom

NETKY.SK • 5 Január 2015, 16:17 • 2 min
Daň z motorových vozidiel sa poslednýkrát platí po starom

BRATISLAVA - Daň z motorových vozidiel budú platiť podnikatelia za minulý rok poslednýkrát podľa starých pravidiel.

slovakia

left justify in out

Od januára totiž platia nové pravidlá, ktoré okrem iného menia aj systém výpočtu daňovej povinnosti. Za rok 2014 však ešte daň z motorových vozidiel budú platiť podľa toho, v ktorom kraji je vozidlo zaregistrované. Tam treba podať aj daňové priznanie, aj daň zaplatiť podľa sadzieb stanovených jednotlivými samosprávnymi krajmi. Termín na podanie daňového priznania a úhradu dane je do 31. januára 2015.

 

"V praxi to môže napríklad znamenať, že hoci firma sídli v Bratislave, daňové priznanie na daň z príjmu podáva v Bratislave, služobné autá môže mať prihlásené v Trenčíne, a teda daňové priznanie na daň z motorových vozidiel bude podávať v Trenčíne,“ upozorňuje daňová správa. Ak má firma viac motorových vozidiel prihlásených vo viacerých krajoch, podáva viac daňových priznaní a platí daň v každom kraji osobitne. 

 

Daňové priznanie je možné podať v papierovej a elektronickej forme. Elektronicky ho musia podať podnikatelia, ktorí sú platcami dane z pridanej hodnoty. Pre nich je to totiž jediný možný spôsob, ako môžu od 1. januára minulého roka komunikovať s finančnou správou. Daňové priznania aj na daň z motorových vozidiel môžu podať prostredníctvom nového portálu finančnej správy. "Vytlačené formuláre sú už k dispozícii na všetkých daňových úradoch, pobočkách a kontaktných miestach,“ informuje daňová správa. 

 

Po novom sa okrem systému výpočtu daňovej povinnosti a zjednotenia sadzby dane z motorových vozidiel bude meniť aj tok peňazí z dane z motorových vozidiel. Daň za rok 2015 už totiž bude príjmom štátneho rozpočtu, a nie vyšších územných celkov ako doteraz. Tento výpadok im štát vykompenzuje zvýšením príjmov z podielových daní. Za rok 2014 však ešte putuje výber tejto dane priamo do rozpočtov žúp. Celkovo sa im previedlo vyše 151 mil. eur, z čoho najviac, vyše 38 mil. eur, putovalo do rozpočtu Bratislavského kraja. Naopak najmenej si z výberu dane z motorových vozidiel polepšil Košický samosprávny kraj s príjmom necelých 13,5 mil. eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies