Ďalšie protesty v Amerike: Policajt pri zásahu v New Yorku uškrtil černocha, neobvinili ho!

NETKY.SK • 4 December 2014, 10:52 • 2 min
Ďalšie protesty v Amerike: Policajt pri zásahu v New Yorku uškrtil černocha, neobvinili ho!

NEW YORK - Veľká porota newyorského súdu v stredu rozhodla, že neobviní belošského policajta Daniela Pantalea, ktorý v New Yorku pri zatýkaní použitím nedovoleného chmatu uškrtil neozbrojeného černocha Erica Garnera. Ministerstvo spravodlivosti prisľúbilo, že incident vyšetrí, napísala v noci nadnes agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Newyorskí policajti zatýkali 17. júla v obvode Staten Island 43-ročného Garnera pre podozrenie z ilegálneho predaja cigariet. Muža silnejšej postavy chytil zozadu okolo krku belošský policajt a položil ho na zem. Garner sa pri zatýkaní bránil a tvrdil, že nemôže dýchať, až zamdlel. V nemocnici ho prehlásili za mŕtveho. Incident natočil na video náhodný okoloidúci a nahrávku zverejnil na internete.
      

Prípad vyvolal v New Yorku masové protesty. Ulicami Manhattanu pochodovali davy rozhnevaných občanov a žiadali spravodlivé vyšetrenie prípadu. Zväčša pokojným spôsobom dávali najavo svoj nesúhlas s tým, akým spôsobom zaobchádzajú policajti s menšinami. Ľudia tiež vyjadrili solidaritu s rodinou zabitého muža. Starosta New Yorku Bill de Blasio vyzval protestujúcich, aby zachovali pokoj a apeloval na nenásilné a mierové prejavy nespokojnosti.
      

Podľa agentúry Reuters môže rozhodnutie newyorskej poroty viesť k podobným nepokojom, ako tomu bolo v prípade po rovnakom verdikte v americkom meste Ferguson. Veľká porota v americkom štáte Missouri sa v novembri rozhodla nevzniesť obvinenie voči belošskému policajtovi Darrenovi Wilsonovi, ktorý 9. augusta pri zásahu vo Fergusone zastrelil neozbrojeného černošského tínedžera Michaela Browna. Rozhodnutie vyvolalo vlnu protestov a násilností v mnohých mestách vrátane Fergusonu.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies