Ďalšia dôchodkyňa naletela podvodníkovi: Vylákal od nej 500 eur

NETKY.SK • 6 August 2015, 17:58 • 2 min
Ďalšia dôchodkyňa naletela podvodníkovi: Vylákal od nej 500 eur

JESENSKÉ - Polícia v Jesenskom (okr. Rimavská Sobota) začala trestné stíhanie vo veci prečinu podvodu, ktorého sa mal dopustiť neznámy muž tým, že od 79-ročnej dôchodkyne vylákal väčšiu sumu peňazí. TASR o prípade informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici Mária Faltániová.

slovakia

left justify in out

„Spomínaný muž kontaktoval dôchodkyňu z Jesenského v stredu (5.8.) o 12.30 h telefonicky cez pevnú linku. Vydával sa za jej známeho a uviedol, že potrebuje peniaze na zálohu za auto, ktoré chcú kúpiť,“ priblížila hovorkyňa. Ako dodala, poškodená s tým súhlasila a pre peniaze prišiel o 14.00 h neznámy muž. „Bol vyššej zavalitej postavy v košeli modrej farby s kockovým vzorom. Rozprával po maďarsky a poškodená mu dobrovoľne vydala 500 eur,“ povedala Faltániová.
     

Podľa jej slov nejde o prvú takúto udalosť, postup páchateľa bol totiž rovnaký ako v predchádzajúcich piatich prípadoch, ktoré sa v priebehu júla stali v okresoch Zvolen a Banská Bystrica. „Zvolenskí kriminalisti získali podrobný popis a zhotovili identikit podozrivého muža. Taktiež máme k dispozícii videozáznam, na ktorom je muž podozrivý z týchto skutkov. Prosíme občanov, aby nám k podozrivým osobám poskytli akékoľvek informácie, aj anonymne, na telefónnom čísle 158,“ uviedla hovorkyňa.
     

Vzhľadom na zvýšený počet takýchto prípadov polícia občanov opätovne nabáda na opatrnosť. „V súčasnom období zaznamenávame prípady, keď neznáme osoby volajú starším osobám na pevnú linku alebo mobil a predstavujú sa v telefóne ako ich príbuzní alebo známi. Žiadajú požičať peniaze na rôzne účely, napríklad kúpa auta, nehnuteľnosti, či vyplatenie dlhu, a ubezpečujú ich, že peniaze v krátkom čase vrátia,“ priblížila postup podvodníkov Faltániová. 
     

Ako spomenula, páchatelia volajú aj niekoľkokrát za sebou, aby znemožnili seniorovi preveriť, či naozaj volá jeho príbuzný alebo známy. „Ak senior nemá doma peniaze, sú mu ochotní poslať aj taxík, aby išiel vybrať peniaze do banky. Následne uvedú, že pre zaneprázdnenosť nemôžu prísť pre peniaze a preto posielajú kolegu, asistentku alebo inú osobu,“ načrtla hovorkyňa. Polícia preto odporúča seniorom, aby si vždy overili, či naozaj volá ich príbuzný a aby peniaze nedávali cudzím osobám.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies