Cyprus zasiahol najväčší tohoročný lesný požiar, obavy z plameňov pretrvávajú

NETKY.SK • 8 August 2023, 08:11 • 2 min
Cyprus zasiahol najväčší tohoročný lesný požiar, obavy z plameňov pretrvávajú

Nikózia-Obrovské horúčavy sa podpísali horiaci ostrov v Stredozemnom mori

slovakia

left justify in out

Vysoké letné teploty sa počas aktuálnej sezóny vymykajú spod kontroly. Horia navštevované výletné krajiny, v ktorých plamene zasahujú najmä lesné plochy aj ostatné krajiny či oblasti. Po požiaroch v Grécku, Taliansku, Portugalsku, Španielsku, Slovinsku horí už aj v ďalšej obľúbenej dovolenkovej destinácii-na Cypre. Tretí najväčší ostrov v Stredozemnom mori zasiahli obrovské lesné požiare. Piatkový požiar bol pod kontrolou, cez víkend sa však opäť rozhorel. Na pomoc s likvidáciou požiaru prichádzajú lietadlá aj helikoptéry z Jordánska i Grécka. Tohtoročné letné teploty dosahovali na Cypre viackrát 40 stupňov, júl bol najteplejším mesiacom v histórii meraní.

 

Na Cypre sa hasičom podarilo dostať pod kontrolu dosiaľ najväčší tohoročný lesný požiar, aký tento stredomorský ostrov zasiahol. Tamojšie úrady sú však aj naďalej v stave pohotovosti, píše TASR podľa agentúry AFP. Cyperská ministerka spravodlivosti Anna Kukkidisová-Prokopiuová v pondelok 7. augusta 2023 informovala, že požiar vyčíňajúci na okraji mesta Limassol je už pod kontrolou, avšak situácia sa môže zmeniť.

"Všetky sily cyperskej vlády sú v stave pohotovosti... Popoludní sa očakáva silný vietor," uviedla Anna Kukkidisová-Prokopiuová na sociálnych sieťach. Zmienený požiar vypukol v piatok 4. augusta 2023 v dedine Alassa neďaleko Limassolu a spočiatku bol pod kontrolou. V nedeľu sa však opäť rozhorel, pričom po sebe zanechal 7,5 až 10 kilometrov štvorcových spáleného porastu. Vyžiadal si preventívnu evakuáciu niekoľkých dedín, informoval spravodajca AFP.

Požiar v ich okolí podľa slov spravodajcu AFP hasili aj vrtuľníkmi. Cyprus ako člen Európskej únie aktivoval Mechanizmus EÚ v oblasti civilnej ochrany, v rámci ktorého mu s hasením požiarov pomôžu členské krajiny. O pomoc požiadal aj okolité štáty. Cyperské úrady informovali, že v rámci sľúbenej pomoci sa očakávajú dve hasiace lietadlá z Grécka, zatiaľ čo Jordánsko už v nedeľu poslalo tri helikoptéry.

 

Posilnili stovky tamojších hasičov a dobrovoľníkov, ktorí pred plameňmi chránia obývané oblasti. Príčina požiaru nebola bezprostredne známa. Uplynulý júl bol na Cypre dosiaľ najteplejším mesiacom v histórií meraní. Denné maximá tam presiahli 40 stupňov Celzia až 17 ráz. Mnohí vedci tvrdia, že bezprecedentné horúčavy by sa neudiali bez klimatických zmien zapríčinených človekom. Stredomorie pritom v tomto zmysle zaraďujú medzi ohniská prejavov klimatických zmien. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies