Čurkin: Rusko je proti zmene pravidiel práva veta v Bezpečnostnej rade OSN

NETKY.SK • 26 September 2014, 08:58 • 2 min
Čurkin: Rusko je proti zmene pravidiel práva veta v Bezpečnostnej rade OSN

NEW YORK - Moskva je proti zmene pravidiel využívania práva veta v Bezpečnostnej rade OSN (BR OSN), vyhlásil v noci nadnes ruský veľvyslanec pri OSN Vitalij Čurkin. Rozhovory o reformách v bezpečnostnej rade však musia podľa neho pokračovať.

slovakia

left justify in out

Čurkinov zástupca Alexandr Pankin taktiež vyjadril obavy a pripomenul, že právo veta v minulosti zabránilo OSN prijať "nekoncepčné rozhodnutia".
      

Vo štvrtok sa popri Valnom zhromaždení OSN v New Yorku konala schôdzka na vysokej úrovni venovaná otázke využívania práva veta v BR OSN v situáciách, keď je potrebné okamžite prijať opatrenia na zabránenie a zastavenie masových a závažných zločinov proti ľudskosti. Schôdzku zvolalo Francúzsko, ktoré aktívne háji reformu v tejto otázke, informovala agentúra ITAR-TASS.
      

Francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius na margo veta povedal, že nemôže byť privilégiom niekoľkých krajín. Podľa jeho slov je otázkou zodpovednosti neparalyzovať prácu BR OSN. Podľa agentúry RIA Novosti ešte predtým vyšlo najavo, že obmedziť Rusku právo veta v BR OSN sa snažilo Poľsko počas diskusií v súvislosti s krízou na Ukrajine.
      

Okrem Ruska majú právo veta aj ďalší stáli členovia BR OSN: Čína, Francúzsko, Británia a Spojené štáty. Moskva a Peking v roku 2013 využili právo veta na zablokovanie Američanmi navrhnutej rezolúcie OSN, ktorá by vydláždila cestu k útokom na Sýriu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies