Cure, Donovana i Red Hot Chilli Peppers možno uvedú do Rokenrolovej siene slávy

NETKY.SK • 28 September 2011, 17:27 • 2 min
Cure, Donovana i Red Hot Chilli Peppers možno uvedú do Rokenrolovej siene slávy

Cure, Donovana i Red Hot Chilli Peppers možno uvedú do Rokenrolovej siene slávy

slovakia

left justify in out

img

Rocková americká skupina Red Hot Chilli Peppers, raperi z formácie Beastie Boys alebo žijúca legenda britskej hudobnej scény, pesničkár Donovan, a americká skladateľka a speváčka v jednej osobe Laura Nyro (1947-1997) in memoriam figurujú medzi 15 kandidátmi na budúcoročné uvedenie do Rokenrolovej siene slávy.
Vyplýva to z informácií, ktoré v noci nadnes zverejnil prezident Nadácie Rokenrolovej siene slávy Joel Peresman.
V zozname navrhovaných umelcov figurujú aj jedna z najvplyvnejších skupín 80. rokov minulého storočia The Cure z Británie, americké hiphopové duo Eric B & Rakim, afroamerický bluesman Freddie King (1934-1976) in memoriam, veľká hviezda niekdajšej disco éry, americká speváčka Donna Summer, a funková kapela War, s ktorej nahrávkami sa predalo od sklonku 60. rokov viac ako 50 miliónov nosičov zvukových záznamov.
Zvyšný poltucet nominovaných tvoria americká hardrocková formácia Guns 'N Roses; ďalšia zámorská skupina, Heart; americká rockerka, skladateľka, gitaristka a speváčka Joan Jett so skupinou The Blackhearts; funkové zoskupenie Rufus so speváčkou Chaka Khan; britské skupiny The Small Faces/The Faces, ktoré sčasti tvorili rovnakí hudobníci; a americká soulová vokálna skupina The Spinners.
Predpokladom uvedenia do Rokenrolovej siene slávy je najmenej štvrťstoročný odstup interpreta, skupiny alebo sólového umelca od svojich prvých úspechov v tomto hudobnom žánre.
Každoročne sa tejto pocty dostáva pätici hviezd hudobnej scény.
Mená nových členov Rokenrolovej siene slávy sa verejnosť dozvie 14. apríla 2012 na galavečeri, ktorého dejiskom bude Cleveland.
V marci 2011 uviedli do Rokenrolovej siene slávy také osobnosti hudobnej scény, akými sú Alice Cooper, Neil Diamond či Tom Waits. Ďalšími ocenenými sa stali americká interpretka populárnej hudby a herečka Darlene Love a jej krajan Dr. John - multiinštrumentalista a pesničkár, ktorého produkcia je fúziou rôznych hudobných žánrov.
Do siene uviedli vtedy aj dvoch držiteľov Ceny Ahmeta Erteguna - udeľovanej osobnostiam hudobnej scény, ktorí sa neradia medzi interpretov -, a to zakladateľa nezávislej gramofónovej spoločnosti Electra Records Jaca Holzmana a hudobného producenta Arta Rupeho, ako i pesničkára Leona Russella (68), ktorý získal osobitnú cenu Rock and Roll Hall of Fame Award for Recording Excellence.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies