Cukrovka trápi každého desiateho človeka: Ako sa nestať diabetikom?

NETKY.SK • 16 Október 2018, 06:00 • 2 min
Cukrovka trápi každého desiateho človeka: Ako sa nestať diabetikom?

BRATISLAVA - Máte v rodine cukrovku? Potom sa jej asi raz nevyhnete. Jej nástup ale môžete oddialiť do neskorej staroby. Ako na to? Tento praktický manuál vám pomôže. Vďaka nemu túto nebezpečnú chorobu rozpoznáte aj oddialite.

slovakia

left justify in out

Cukrovkou 2. typu, čo je najrozšírenejší typ cukrovky, trpí v Európe približne každý desiaty človek. A čo že tým diabetikom vlastne je? Pod názvom cukrovka sa skrýva skupina chorôb, ktoré sa vyznačujú predovšetkým zvýšenou hladinou cukru v krvi. Ako chorobu rozpoznať, prípadne oddialiť?

 

Hladinu glukózy v krvi čiže glykémiu vám pri preventívnej prehliadke zmeria váš praktický lekár. Ak bude váš krvný cukor v poriadku, môžete si gratulovať. Ak sa ale preukáže zvýšená hodnota, začne vás lekár pravidelne kontrolovať. A pre vás to bude signál, že je za päť minút dvanásť zmeniť svoj životný štýl.

 

Dávajte svojmu telu len toľko energie, koľko jej potrebuje. A vyberajte len zdravé potraviny. Medzi najlepšie potraviny, ktoré bojujú proti diabetu, patrí napríklad: neškrobová zelenina ako je brokolica, repa alebo kapusta, ďalej nízkotučné mliečne výrobky, paradajky alebo losos. Do jedálnička zaraďte tiež vlašské orechy a ľanové semienka, citrusy a jačmeň, ktoré obsahujú veľa vlákniny a antioxidantov.

 

Pohyb je skvelý pomocník v prevencii cukrovky. Pri pohybe sa totiž začnú vo svaloch tvoriť Myokiny. Tie sa starajú o rast svalov a tiež dokážu regulovať metabolizmus, takže človek napríklad rýchlejšie chudne. Látky sú vylučované do krvného obehu, a preto dokážu významným spôsobom ovplyvňovať metabolizmus vzdialených orgánov - napríklad tukové tkanivo, mozog, tráviaci trakt, srdcový sval, cievy, kostrový systém. Aký pohyb je vhodný? Aeróbny, pri ktorom sa spaľujú tuky. Vhodné sú tiež cyklistika, joga, plávanie.

 

Liečivé rastliny, ktoré pomáhajú v prevencii i liečbe diabetu, existuje mnoho. Patrí k nim aloe vera, čučoriedka čierna, černuška siata, fazuľa obyčajná, Gymnema lesná, jarabina lekárska, žihľava dvojdomá, sladké drievko, morušovník biely, nopál, pestrec mariánsky, senovka, škoricovník, púpava, šalvia lekárska či ženšen.

 

U cukrovky je úspešné riešenie možné len na začiatku, kým ešte máte zachované zdravé orgány. Ak sa človek už stal cukrovkárom 2. typu a má svoje regulačné systémy kvôli dlhodobo vysokej hladine glukózy v krvi zničené, je na skutočnú liečbu už neskoro. Potom už nezostáva nič než znižovať vysoké hladiny krvného cukru za pomoci inzulínu, prípadne rady ďalších liekov - antidiabetík. Znižovanie vysokej glykémie je potrebné na to, aby sa odvrátili neskoré komplikácie diabetu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies