CSU kritizuje Merkelovú za rozhodnutie o migrantoch

NETKY.SK • 6 September 2015, 15:55 • 2 min
CSU kritizuje Merkelovú za rozhodnutie o migrantoch

ROTT AM INN/BUDAPEŠŤ - Na jasný postoj k prerozdeľovaniu utečencov v EÚ vyzval dnes nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú bavorský premiér Horst Seehofer.

slovakia

left justify in out

"Nemecko nemôže pri 28 členských štátoch natrvalo prijímať takmer všetkých utečencov", povedal Seehofer, ktorý je zároveň predsedom v Bavorsku vládnucej Kresťanskosociálnej únie (CSU), na slávnostnom ceremoniáli pri príležitosti 100. výročia narodenia svojho predchodcu v premiérskej funkcii Franza Josefa Straussa. "To dlhodobo nevydrží žiadna spoločnosť," dodal.

 

CSU tvorí na celoštátnej úrovni koalíciu s Merkelovej Krfesťanskodemokratickou úniou (CDU) a sociálnymi demokratmi.

 

Seehofer oznámil, že o tejto téme bude dnes večer rokovať s Merkelovou na koaličnom summite v Berlíne. Konkrétne vyzval na výrazne rýchlejšie azylové konanie v prípade ľudí, ktorí nemajú vyhliadky na zotrvanie v Nemecku; v tomto prípade navrhuje niekoľko dní alebo týždňov.

 

Seehofer v tejto súvislosti kritizoval očakávanie, že ku koncu roka zostane nedokončených 350.000 azylových konaní a varoval pred zmenou nálad obyvateľstva pokiaľ ide ústretovosť k utečencom.

Rozhodnutie Merkelovej prijať tisíce utečencov, ktorí uviazli v Maďarsku, predtým kritizoval generálny tajomník CSU Andreas Scheuer. Predsedníctvo CSU to podľa neho považuje za "zlé rozhodnutie". Scheuer žiada obmedziť masívny príliv utečencov do Nemecka, ktoré si nemôže dovoliť, aby každý utečenec, ktorý sa vydá do Európy, myslel len na túto krajinu.

 

Bavorský minister vnútra Joachim Herrmann (CSU) počas návštevy policajnej stanice v Passau kritizoval, že Merkelová svoj krok nekonzultovala s jednotlivými spolkovými krajinami, čím vyslala "úplne zlý signál v rámci Európy", ktorý treba napraviť.

 

Maďarský bezpečnostný expert György Nógrád predpokladá, že Nemecko trvalo prijme len 35 percent z utečencov, ktorí doteraz prišli a stále prichádzajú na jeho územie. Zvyšok bude odsunutý späť do Maďarska, čo by mu spôsobilo obrovské problémy, povedal dnes Nógrád podľa agentúry APA v maďarskej verejnoprávnej televízii.

 

Podľa neho Maďarsko teraz zažíva len prvú vlnu utečencov. Oveľa chudobnejší sa na cestu ešte len chystajú.

 

Expert tvrdí, že v Nemecku dochádza "ku kolízii morálky a politiky", keďže jeho predstavitelia avizovali, že krajina potrebuje vzdelaných mladých ľudí. Nógrádi poukázal na Belgicko a Holandsko, kde moslimovia neboli dostatočne schopní integrovať sa do spoločnosti. Problém utečencov je obrovská úloha a potrebuje celoeurópske riešenie, v opačnom prípade čoskoro nastanä "katastrofické pomery", varoval Nógrádi.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies