Colníka oslobodili spod obžaloby

NETKY.SK • 24 September 2014, 16:14 • 2 min
Colníka oslobodili spod obžaloby

BANSKÁ BYSTRICA - Okresný súd v Banskej Bystrici dnes oslobodil spod obžaloby colníka Petra Š., pretože skutok nie je trestným činom.

slovakia

left justify in out

Prokurátor, ktorý navrhoval colníka uznať za vinného z prečinu marenia úlohy verejným činiteľom a uložiť mu trest dva roky podmienečne, sa voči verdiktu odvolal. Preto prípad bude posudzovať krajský súd.


Peter Š. podľa prokuratúry trestný čin spáchal ako vedúci oddelenia spotrebných daní Colného úradu v Banskej Bystrici vo vzťahu k a.s. Benzinol Bratislava. Prokuratúra tvrdí, že colník sa vo februári 2009 dozvedel, že spoločnosť Benzinol si neplní povinnosti voči správcovi dane z minerálnych olejov v súvislosti s prevádzkou daňového skladu. Vedel tiež, že firma napriek opakovaným výzvam nezvýšila zábezpeku na daň na sumu, stanovenú správcom. Tiež nezaplatila daň z minerálnych olejov za január 2009 a mala aj ďalšie resty. Tým opakovane nesplnila viaceré zákonom požadované podmienky na ďalšie prevádzkovanie daňového skladu. Colník preto bol povinný spoločnosti odňať povolenie na prevádzkovanie daňového skladu a osvedčenie o jeho registrácii a zrušiť registračné číslo daňového skladu. Obžalovaný sa však podľa prokurátora spoliehal na prísľub štatutárnych zástupcov spoločnosti Benzinol o navýšení zábezpeky na daň a zaplatení pohľadávok po lehote splatnosti. Tým umožnil, že spoločnosť Benzinol mohla užívať výhody plynúce z prevádzkovania daňového skladu. Dôsledkom bolo, že spoločnosť z cudziny na Slovensko naďalej dovážala minerálny olej, čím na spotrebnej dani z minerálnych olejov správcovi dane vznikli ďalšie nekryté pohľadávky po lehote splatnosti za mesiace február, marec a apríl 2009 v celkovej sume viac ako 2,6 milióna eur, ktoré neboli doposiaľ uhradené. Colník tým ako verejný činiteľ zmaril splnenie dôležitej úlohy a spôsobil obzvlášť závažný dôsledok. 


Colník opakovane tvrdil, že je nevinný a žalovaný skutok nespáchal. Jeho obhajca v záverečnej reči žiadal oslobodiť spod obžaloby, pretože konanie jeho klienta nemôže byť posudzované ako trestný čin. Poukázal na to, že za činnosť Colného úradu sú zodpovední jeho štatutárni predstavitelia. Súd sa priklonil k názoru obhajoby a colníka spod obžaloby oslobodil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies