Cestujúci objavili v lietadlách malé kamery: Nepoužívame ich, obhajujú sa aerolinky

NETKY.SK • 26 Február 2019, 17:20 • 2 min
Cestujúci objavili v lietadlách malé kamery: Nepoužívame ich, obhajujú sa aerolinky

V uplynulých dňoch došlo k odhaleniu, že obrazovky v lietadlách niekoľkých spoločností majú zabudované malé kamery.

slovakia

left justify in out

Prvýkrát na to upozornil cestujúci aeroliniek Singapore Airlines. Množstvo ľudí sa tomu čudovalo a opýtali sa, či nie sú azda potajomky natáčaní.

 

Vyšlo najavo, že kamery sú aj v lietadlách spoločností United, Delta a American Airlines. Vraj sa ale nepoužívajú, uviedol server Buzzfeed News.

 

Spoločnosť American Airlines potvrdila, že niektoré obrazovky majú síce zabudované kamery, ale nefungujú. Sú navyše koncipované potrebné pre videokonferencie.

 

Spoločne s ďalšími aerolíniami sa potom obhajujú, že kamery nainštaloval k obrazovkám výrobca. "Kamery sú štandardným prvkom od výrobcu v prípade možného budúceho využitia - napríklad k videohovorom. Nemáme však v pláne ich použiť," doplnil hovorca United Airlines.

 

Podobne sa k situácii vyjadrila spoločnosť Delta Airlines. Jej hovorca serveru Buzzfeed News povedal, že kamery sú nefunkčné a aerolinky neplánujú nainštalovať potrebný softvér k ich sprevádzkovaniu.

 

 

V žiadnom prípade vraj nejde o "zväzovanie" pasažierov. Server uvádza, že situáciu môže úplne bezbolestne vyriešiť nálepka, ktorou sa kamera zakryje, aby sa cestujúci necítili zle.

 

Podľa serveru Evening Standard sa o prítomnosti kamier vedelo už dva roky, nie však medzi cestujúcou verejnosťou.

 

"V lietadlách už kamery boli, aj keď nie tak zreteľné. Firmy zrejme predpokladali, že ich budú cestujúci využívať ako ďalšie technológie, ktoré pracujú s rozpoznávaním tvárí. Teraz sa ale ľudia pýtajú, aký je zmysel takéhoto zariadenia, keď nie je ani aktívny," uviedol novinár Seth Miller.

 

Podľa American Airlines nie sú kamery vo všetkých lietadlách, ale len v triede premium economy v niektorých Boeingoch 777 a Airbus A330-200. Podobný fakt potvrdil aj hovorca Singapore Airlines, podľa ktorého sú kamery len v určitých lietadlách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies