Colníci na Novom Zélande môžu žiadať prístupové heslá do notebookov a mobilov

NETKY.SK • 6 Október 2018, 10:41 • 2 min
Colníci na Novom Zélande môžu žiadať prístupové heslá do notebookov a mobilov

WELLINGTON - Na Novom Zélande začal tento týždeň platiť kontroverzný zákon, na základe ktorého môžu colní pracovníci vyžadovať od cestujúcich prístupové heslá do ich elektronických zariadení, ako sú notebooky či mobilné telefóny.

slovakia

left justify in out

V prípade odmietnutia im hrozí pokuta v prepočte 2800 eur, zhabanie alebo dokonca likvidácia zariadenia.

 

Zákon o tzv. "digitálnej prehliadke" sa stal predmetom ostrej kritiky zo strany tamojších ľudskoprávnych skupín. Rada pre občianske slobody Nového Zélandu (NZCCL) označila dané opatrenie za "hrubo prehnané" a neadekvátne.

 

Podľa riaditeľa tejto inštitúcie Thomasa Beaglea ide o závažné narušenie súkromia, keďže dané zariadenia môžu obsahovať i lekárske záznamy alebo listovú korešpondenciu.

 

"Umožňujeme colníkom vstup do našich digitálnych životov, aby mohli niekomu zamedziť v dovoze pirátskeho filmu alebo predísť tomu, aby nezaplatil clo," uviedol Beagle, ktorého v sobotu citoval denník The Straits Times.

 

Novozélandské colné orgány tvrdia, že prístup do osobných elektronických zariadení môžu požadovať colníci aj v mnohých iných krajinách, ale nová legislatíva je zrejme prvou, ktorá konkrétne zmieňuje poskytovanie hesiel.

 

"Môže ísť o celý rad kriminálnych činností - od zneužívania detí, cez pašovanie drog až po teroristickú aktivitu. Z tohto dôvodu môžeme požiadať osobu, aby nám umožnila prístup do svojho telefónu, a to pomocou hesla alebo na základe odtlačkov prstov," uviedol pre miestne médiá hovorca novozélandských colných úradov Terry Brown.

 

Nový Zéland vlani privítal 6,6 milióna návštevníkov zo zahraničia, avšak k prehliadke osobných elektronických zariadení došlo iba v 537 prípadoch, podotkol hovorca, ktorý podľa vlastných slov neočakáva, že by sa táto bilancia dramaticky zvýšila spolu so zavedením nových prísnejších zákonov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies