Čo v partnerstve spôsobuje najväčší stres ženám a čo mužom? Budete prekvapení

NETKY.SK • 9 December 2017, 09:00 • 2 min
Čo v partnerstve spôsobuje najväčší stres ženám a čo mužom? Budete prekvapení

Partnerstvo nie je vždy prechádzka ružovou záhradou, príčiny stresu sa však u mužov a u žien líšia.

slovakia

left justify in out

Muži a ženy, dva večne bojujúce protipóly s diametrálne odlišným vnímaním sveta. Napriek tomu však bez seba nedokážeme žiť. Vzťahy, ktoré medzi sebou budujeme sú do vysokej miery založené na kompromisoch. Jeden aj druhý musí zo svojich predstáv čiastočne upustiť, aby bolo možné dosiahnuť vzájomný súlad. No niekedy sa predsa len niečo „rozladí“ a to predstavuje stresovú záťaž pre oboch partnerov. Čo však vnímajú ako najväčšiu záťaž ženy a čo muži?

 

Nedávna štúdia ukázala, že z pohľadu žien najväčším stresom v partnerstve a manželstve nie sú deti, tak ako sa predpokladalo, ale práve muž. Konkrétne jeho nízka miera zainteresovanosti v rámci domácich prác a starostlivosti o deti, no mimoriadne negatívne na ne vplýva aj partnerov zlý časový manažment. Žena má tak pocit, že je na všetko sama a povinnosti, ktoré sa kopia, jej prerastajú cez hlavu a ona nemá šancu všetko stíhať.

 

Na druhej strane výskum odhalil, čo je najväčším strašiakom pre mužov. Pozorovali sa páry pred, počas a po partnerskej diskusii, pričom sa v krvi sledovali hodnoty kortizolu – stresového hormónu. Jednoznačne sa potvrdilo, že hladiny u mužov „vystrelili“ po diskusii o menej príjemných témach a následne po debate im v porovnaní so ženami trvalo oveľa dlhšie, kým sa upokojili.

 

Ženy majú teda najväčší stres so samotného partnera a jeho pasivity, muži zasa prepadnú panike pri vete „Musíme sa porozprávať“. Isté je však jedno, napriek všetkému to za to stojí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies