Členské štáty EÚ sa nedohodli na zákaze kontroverzného herbicídu glyfosát

NETKY.SK • 20 Máj 2016, 12:47 • 2 min
Členské štáty EÚ sa nedohodli na zákaze kontroverzného herbicídu glyfosát

BRUSEL - Európska komisia (EK) vo štvrtok (19. 5.) oznámila, že členským štátom Európskej únie sa nepodarilo dohodnúť na ďalšom využívaní kontroverzného herbicídu glyfosát. O šesť týždňov vyprší platnosť licencie tejto kontroverznej látky v EÚ, ktorej používanie rozvírilo debaty o tom, či môže spôsobiť rakovinu.

slovakia

left justify in out

Glyfosát, látka vyrobená v spoločnosti Monsanto, slúži ako širokospektrálny herbicíd, najmä proti burine. Je to účinná látka mnohých komerčných produktov, vrátane Roundupu, používaná na celom svete. Pôsobí tak, že bráni rastu nežiaducich rastlín, čo sa široko využíva v poľnohospodárstve, ale aj pri pestovaní rastlín v mestskom a domácom prostredí. Svetová zdravotnícka organizácia vlani označila glyfosát ako látku, ktorá pravdepodobne spôsobujú rakovinu, avšak najnovšie štúdie OSN dospeli k odlišným záverom. Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) rovnako uvádza, že nezistil riziko vzniku rakoviny pri používaní tohto herbicídu.

 

Odborná komisia, v ktorej boli zástupcovia členských štátov EÚ, v priebehu tohto týždňa rokovala o tom, či EÚ má, alebo nemá obnoviť licenciu pre glyfosát, ktorá vyprší 30. júna. Zástupcom členských krajín EÚ sa však nepodarilo dosiahnuť kvalifikovanú väčšinu hlasov ani pre, ani proti predĺženiu licencie. Z veľkých krajín EÚ proti bolo Francúzsko a Taliansko, k patovej situácii však prispelo najmä Nemecko, najväčšia krajina únie, ktoré podľa nemenovaných diplomatov EÚ, v tejto záležitosti "sedí na dvoch stoličkách".

 

Podľa tlačovej agentúry DPA nemecká vláda na čele s kancelárkou Angelou Merkelovou podporuje novú licenciu pre glyfosát, kým sociálni demokrati, jej koaliční partneri, sú za zákaz herbicídu zo zdravotných obáv.

 

Európska komisia, ktorá dohliadala na technické diskusie o glyfosáte, nakoniec prijala rozhodnutie, že za tohto stavu vecí sa hlasovanie neuskutoční. Exekutíva EÚ teraz podrobne preskúma výsledok odborných diskusií, platí však, že glyfosát nedostane predĺženú licenciu a nebude v EÚ povolený, ak sa do 30. júna neprijme iné rozhodnutie. Členské štáty EÚ musia do utorka (24. 5.) väčšinou hlasov rozhodnúť, či dočasne, do konca tohto roka, predĺžia licenciu pre glyfosát.

 

Európska komisia, od ktorej v konečnom dôsledku záleží, či predĺži alebo nie licenciu, pôvodne navrhovala jej predĺženie na deväť rokov. To viedlo k protestu environmentálnej organizácie Greenpeace, ktorá vyzvala komisiu, aby zmenila svoj prístup, aj s poukázaním na štúdie nezávislých vedcov a na to, že členské štáty únie sa už dvakrát nedohodli na opätovnom schválení používania glyfosátu.

 

Skôr opatrný postoj zaujal v apríli aj Európsky parlament, ktorý chce tvrdšie obmedzenia pre používanie glyfosátu a v prípade jeho povolenia žiada iba sedemročnú licenciu a nie povolenie na 15 rokov, ako pôvodne navrhovala Európska komisia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies