Členské štáty EÚ odsúhlasili prísnejšie kontroly pri prekračovaní hraníc Schengenu

NETKY.SK • 7 December 2016, 14:05 • 2 min
Členské štáty EÚ odsúhlasili prísnejšie kontroly pri prekračovaní hraníc Schengenu

BRUSEL – Predstavitelia členských štátov EÚ odsúhlasili dnes prísnejšie kontroly osôb prekračujúcich hranice schengenského priestoru. Schválili tým kompromisný text, ktorý vznikol v spolupráci s Európskym parlamentom (EP). Na prísnejšie kontroly chce Únia využiť existujúce databázy.

slovakia

left justify in out

Na základe dnešného rozhodnutia musia členské štáty systematicky kontrolovať občanov EÚ a ich rodiny pri vstupe a výstupe zo schengenského priestoru prostredníctvom databáz, v ktorých je napríklad zoznam stratených a ukradnutých dokladov. Cieľom kontrol je overiť, či osoby prekračujúce hranice nepredstavujú hrozbu pre verejný poriadok a vnútornú bezpečnosť.

 

Navrhované nariadenie sa týka okrem pozemných hraníc aj leteckých a námorných hraníc Schengenu. Členské štáty sa dohodli, že ak by kontroly všetkých cestujúcich na pozemných a námorných hraniciach príliš ohrozili plynulosť premávky, budú povolené len cielené kontroly zamerané na konkrétne osoby.

 

V leteckej doprave by mohli štáty vykonávať cielené kontroly len počas šesťmesačného prechodného obdobia, ktoré je možné predĺžiť maximálne o 18 mesiacov. Potom by už mali letiská údaje v databázach kontrolovať systematicky tak, aby to neovplyvňovalo plynulosť dopravy.

 

Navrhované pravidlá umožňujú intenzívnejšie využívanie Schengenského informačného systému, databáz Európskeho policajného úradu (Europol) a ďalších únijných databáz. Návrh nariadenia ešte musí odobriť EP a nakoniec ho definitívne schvália členské štáty.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies