Členky Pussy Riot na súde oľutovali svoj protest v kostole

NETKY.SK • 30 Júl 2012, 20:15 • 2 min
Členky Pussy Riot na súde oľutovali svoj protest v kostole

Členky Pussy Riot na súde oľutovali svoj protest v kostole - Krimi Tri členky ruskej punkovej formácie Pussy Riot v pondelok na súde oľutovali urážku ruskej pravoslávnej cirkvi vo svojom proteste proti Vladimirovi Putinovi, no trvali na tom, že sú nevinné

slovakia

left justify in out

img

Tri členky ruskej punkovej formácie Pussy Riot v pondelok na súde oľutovali urážku ruskej pravoslávnej cirkvi vo svojom proteste proti Vladimirovi Putinovi, no trvali na tom, že sú nevinné. Členky skupiny uznali, že svojím správaním mohli uraziť veriacich, keď zaspievali protiputinovskú pieseň v moskovskom pravoslávnom Chráme Krista Spasiteľa. Ženy zdôraznili, že chceli svojou akciou pomôcť k zmene Ruska. Preplnená súdna sieň v Moskve bola v pondelok znakom toho, že proces s členkami skupiny je dôležitou udalosťou v boji medzi prezidentom Putinom a jeho opozíciou.

Advokátka punkeriek Violetta Volková prečítala pred súdom rukou písané stanovisko troch obvinených, v ktorom uviedli, že ich akcia bola zúfalá snaha zmeniť politický systém v Rusku. "Nemali sme v úmysle urážať ľudí. Neočakávali sme, že naše punkové vystúpenie by mohlo byť urážkou," uviedli v stanovisku. Nadežda Tolokonniková v stanovisku uviedla, že motiváciou pre ich akciu bola podpora prezidenta Putina zo strany patriarchu pravoslávnej cirkvi Kirilla, čo je proti princípom ruského sekulárneho štátu. "Výzvy patriarchu, aby občania Ruska volili Putina a nezúčastnili sa na protiputinovských protestoch sú jasným porušením princípov ruskej sekulárnej ústavy."

Nadeždu Tolokonnikovú, Jekaterinu Samucevičovú a Mariu Alechinovú polícia zadržala po tom, ako vo februári prerušili omšu v moskovskej katedrále a odspievali tam pieseň s textom odsudzujúcim ruského prezidenta Putina. Mladým Ruskám hrozí za túto výtržnosť trest odňatia slobody na sedem rokov. V piatok 20. júla súd rozhodol, že vo vyšetrovacej väzbe zostanú až do 12. januára 2013. Členky Pussy Riot sa už v apríli ocitli na zozname väzňov svedomia ľudskoprávnej organizácie Amnesty International. Proti ich uväzneniu protestovali viacerí svetoznámi muzikanti, napríklad Sting alebo členovia skupín Red Hot Chili Peppers, Faith No More a Franz Ferdinand.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies