Čistý deň: Riaditeľ Tománek opäť odmieta zlé zaobchádzanie s klientmi

NETKY.SK • 10 Október 2016, 11:35 • 2 min
Čistý deň: Riaditeľ Tománek opäť odmieta zlé zaobchádzanie s klientmi

GALANTA – Všetci zamestnanci aj klienti resocializačného zariadenia Čistý deň v Galante spolupracujú so všetkými kontrolami, ktoré sa o zariadenie zaujímajú. Podľa riaditeľa Petra Tománka však s frustráciou a zdesením sledujú opakovane preukázateľné lži, ktoré o údajných udalostiach v zariadení šíria niektorí politici.

slovakia

left justify in out

Tománek dnes vo vyhlásení opäť odmietol obvinenia z toho, že v Čistom dni klientom niekto ubližoval. ,,Predovšetkým sa pýtame, prečo by zhruba jedna tretina klientov nášho zariadenia, ktorí sú u nás dobrovoľne, nie z nariadenia súdu, zotrvávala v zariadení, kde sa k nim údajne zle, neľudsky správajú. Dávali by rodičia deti dobrovoľne do zariadenia, kde im škodia? Rovnako sa v konkrétnom prípade Natálie pýtame, prečo by matka s údajným vedomím o znásilnení jej maloletej dcéry nevyužila opravný prostriedok a súhlasila s opätovným umiestnením dieťaťa do nášho zariadenia,“ uviedol Tománek. Skonštatoval, že súdy v dvanástich prípadoch rozhodli o ponechaní klientov v Čistom dni. Riaditeľ Tománek odmietol tvrdenia o tom, že v zariadení chýba psychológ s tým, že on osobne má psychologické vzdelanie, okrem toho Čistý deň zamestnáva šesť ďalších psychológov. Ak v minulosti porušil pravidlá terapeut, bol s ním okamžite rozviazaný pracovný pomer a informácie boli poskytnuté príslušným inštitúciám. Proces resocializácie v Čistom dni absolvovalo za šestnásť rokov jeho existencie viac ako tisíc klientov.

 

O prípade údajného znásilnenia 14-ročnej Natálie v resocializačnom zariadení Čistý deň v Galante informovala už niekoľkokrát poslankyňa SaS Natália Blahová. V tomto zariadení boli podľa poslankyne aj iné znásilnenia a útoky. Ministerstvo práce v reakcii na zverejnenie kauzy začalo v zariadení v spolupráci s Generálnou prokuratúrou SR kontrolu. Opoziční poslanci medzitým upozornili na ďalšie prípady bývalých klientov a zamestnancov zariadenia, ktorí hovoria o zneužívaní chovancov. Polícia zriadila pre vyšetrovanie prípadu šesťčlenný vyšetrovací tím. Zariadenie nie je štátne, no má akreditáciu ministerstva. Akreditačná komisia odporučila ministerstvu sociálnych vecí odobrať Čistému dňu akreditáciu pre nedostatky, ktoré boli v stredisku v minulosti zistené. Deti by v takomto prípade boli premiestnené do iných zariadení. Riaditeľ resocializačného strediska Peter Tománek v súvislosti s kauzou údajného sexuálneho zneužívania jednej z klientok odmietol akékoľvek systémové zlyhanie strediska, ktoré vedie.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies