Čínski podnikatelia rokovali s firmami zo Žilinského kraja

NETKY.SK • 13 November 2015, 09:38 • 2 min
Čínski podnikatelia rokovali s firmami zo Žilinského kraja

ŽILINA - S predstaviteľmi 11 slovenských firiem zo Žilinského kraja sa vo štvrtok 12. novembra stretlo v Žiline 15 zástupcov čínskej podnikateľskej sféry na čele s ekonomickým diplomatom Veľvyslanectva Čínskej ľudovej republiky v SR Wangom Jingsongom v rámci sprievodného programu na Slovenskej kooperačnej burze. Stretnutie zorganizoval Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) v spolupráci so Slovenskou obchodnou a priemyselnou komorou (SOPK) a Slovenskou agentúrou pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO). TASR o tom informovala hovorkyňa ŽSK Lenka Záteková.

slovakia

left justify in out

Na základe krátkych prezentácií spoločností z odvetvia strojárstva, elektrotechniky, logistiky, realít, propagácie či cestovného ruchu mohli podľa nej partneri nadviazať prostredníctvom rokovaní užšiu komunikáciu. "Žilinský kraj je jednou z najrozvinutejších oblastí na Slovensku, a to aj vďaka priemyslu, ktorý sa u nás rýchlo rozvíja. Automobilové, strojárske, papierenské a ďalšie odvetvia dlhodobo pomáhajú pri znižovaní nezamestnanosti a zvyšovaní hrubého domáceho produktu. Preto bolo prirodzené, že čínske spoločnosti sa chceli stretnúť práve s firmami z nášho kraja," uviedol podpredseda ŽSK Jozef Štrba.

 

Doplnil, že ŽSK nadviazal spoluprácu s najľudnatejšou krajinou sveta už v roku 2012, keď uzavrel prvú dohodu o spolupráci s dnes už partnerskou provinciou Zhejiang. "Partnerstvo s čínskymi spoločnosťami sa rozbieha rýchlym tempom a očakávame, že prinesie nášmu kraju dôležité investície. V apríli tohto roka sme sa spolu s deviatimi firmami zúčastnili na obchodnej misii v mestách Hangzhou a Šanghaj, kde sme nadviazali významné kontakty, ktoré sa už dnes rozvíjajú do konkrétnejších kontúr. Verím, že aj toto stretnutie bude mať podobný výsledok a povedie k ďalšej spolupráci a rozvoju našich regiónov," zdôraznil Štrba.

 

Po rokovaniach absolvovali čínski podnikatelia prehliadku mesta Žilina, žilinského letiska a priemyselnej zóny v Dolnom Hričove, kde si prezreli areál a priestory pre ich potenciálne investičné zámery. "Krása a význam kraja je aj v našej kultúre a príležitostiach v cestovnom ruchu, preto sme pre čínskych partnerov pripravili tiež prehliadku zrekonštruovaného Sobášneho paláca v Bytči z obdobia renesancie, ktorý ich určite očaril a zaujal," doplnil podpredseda ŽSK.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies