Čínski hackeri napadli aj české ministerstvo zahraničných vecí

NETKY.SK • 10 December 2013, 13:40 • 2 min
Čínski hackeri napadli aj české ministerstvo zahraničných vecí

PRAHA - Čínski hackeri napadli počítače ministerstiev zahraničných vecí piatich európskych krajín - Českej republiky, Portugalska, Bulharska, Lotyšska a Maďarska.

slovakia

left justify in out

Uviedol to americký denník New York Times, ktorý citoval odborníkov na ochranu počítačov zo spoločnosti FireEye. Podľa firmy začali útoky v roku 2010 a stále pokračujú. Informácie dnes priniesol český spravodajský portál Novinky.cz. Spoločnosť FireEye neuviedla, aké úrady boli napadnuté, ale americký denník ich identifikoval na základe e-mailových adries zverejnených na stránkach útočníkov. Osoba oboznámená s vyšetrovaním prípadu potom denníku potvrdila, že terčom útokov sa stali uvedené úrady.

Hovorkyňa českého ministerstva zahraničných vecí Johana Grohová nekomentovala informácie denníka. "Jediné, čo môžeme povedať, je, že robíme všetko pre to, aby bol náš systém maximálne zabezpečený," povedala pre Novinky.cz. Rovnako zareagovalo aj lotyšské ministerstvo.

Hackeri infiltrovali ministerstvá tak, že ich úradníkom rozoslali zavírené e-maily. Ako predmet boli v e-mailoch uvedené napríklad americké vojenské operácie v Sýrii, akty Carly Bruniovej Sarkozyovej či londýnska olympiáda. Keď príjemca škodlivé prílohy otvoril, stiahol kód umožňujúci prístup k údajom v osobnom počítači. Podľa FireEye stáli za útokmi čínski hackeri, ale spoločnosť ich nespája s nejakou určitou skupinou v Číne. "Nevieme, kto to je a aká je ich motivácia," povedal expert Nart Villeneuve, ktorý pomáhal FireEye.

Podľa bezpečnostných expertov však zoznam obetí naznačuje, že pôjde o skupinu spojenú so štátom. Útoky boli totiž "vysoko selektívne". Riaditeľ výskumu vo firme FireEye Rob Rachwald však uviedol, že hackeri mali záujem o dokumenty súvisiace s Čínou.

Experti začali skúmať útoky nazvané Ke3Cheng po tom, čo zistili odkazy v malware (škodlivom softvéri). Našli čínsky rukopis a jedna zo stránok použitých na útok bola čínska, informoval web Novinky.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies