Číňan oklamal Slovákov, pomohol im preraziť!

NETKY.SK • 5 September 2013, 09:26 • 2 min
Číňan oklamal Slovákov, pomohol im preraziť!

HONGKONG - Šikovný podnikateľ z Hongkongu skopíroval slovenský nápad. Z internetu si ešte v 90. rokoch stiahol program na tvorbu rozvrhov, ktorú vyvinula bratislavská firma aSc.

slovakia

left justify in out

Tvorcov však obišiel a školám začal predávať hotové rozpisy vyučovania za tisíce hongkonských dolárov. Keď na to Slováci prišli, Číňana nežalovali. Naopak, pomohli mu, hoci to bolo mimo všetkých licenčných dohôd. "V Hongkongu sme boli dvakrát na tri týždne školiť a robiť rozvrhy pre tamojšie školy", spomína riaditeľ spoločnosti aSc Ján Gottweis. Paradoxom je, že práve podvod sa pre Slovákov stal zlomovým momentom. Dovtedy ich program na Slovensku a v Česku väčšinou odmietali, keďže počítačová gramotnosť na školách bola ešte v plienkach. O Ázii to však neplatilo a odtiaľ sa softvér firmy aSc začal šíriť do celého sveta. Dnes sa ich program používa v 150 krajinách, zdôraznil denník Hospodárske noviny v článkoch "Číňan podviedol Slovákov. A prerazili", "Vymysleli revolučný rozvrh. A dobýjajú svet".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies