Čína otvorí priehrady na rieke Mekong, pomôže Vietnamu zmierniť následky sucha

NETKY.SK • 15 Marec 2016, 09:23 • 2 min
Čína otvorí priehrady na rieke Mekong, pomôže Vietnamu zmierniť následky sucha

HANOJ - Čína plánuje otvoriť priehrady na hornom toku rieky Mekong so zámerom pomôcť pri riešení najhoršieho sucha, aké za niekoľko uplynulých desaťročí postihlo susedný Vietnam. Oznámila to dnes agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Hanoj, ktorý minulý týždeň požiadal Peking o uvoľnenie vody z priehrady vodnej elektrárne Ťing-chung v provincii Jün-nan, aby mohla natiecť do delty Mekongu, tento krok privítal, informuje rozhlasová stanica Hlas Vietnamu.


"Domnievame sa, že ochrana a udržateľné využitie vody rieky Mekong je spoločnou zodpovednosťou všetkých krajín jej povodia," uviedla v pondelkovom vyhlásení hovorkyňa vietnamského rezortu zahraničných vecí Pham Thu Hang.


Vietnam sužuje najhoršie sucho za ostatných 90 rokov. V delte Mekongu zničilo už najmenej 139.000 hektárov ryžových polí. Podľa OSN by sa do konca roka mohlo takto znehodnotiť až 500.000 hektárov, čím by sa ohrozili zásoby tejto dôležitej poľnohospodárskej plodiny. Podľa tlačovej správy OSN nemá momentálne dostatočný prísun vody vyše 195.000 vietnamských rodín.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies