Čína nakoniec burzy nezakáže, sprísni však ich fungovanie

NETKY.SK • 15 September 2017, 12:40 • 2 min
Čína nakoniec burzy nezakáže, sprísni však ich fungovanie

PEKING – Počas uplynulého týždňa sa v hlavných médiách v Číne a USA objavili nepresné správy o údajnom zákaze čínskych bitcoinových búrz. Správu priniesol čínsky spravodajský portál Caixin a ďalej ju prebrali aj Wall Street Journal či Bloomberg.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Takmer okamžite po zverejnení správy čínskym portálom Caixin zaznamenal Bitcoin menšiu korekciu, keď jeho cena klesla na 4.100 USD. Napriek určitým príznakom zotavenia, však následné správy od WSJ, Bloombergu a ďalších západných médií, spôsobili ďalší pokles ceny Bitcoinu na 3.790 dolárov.

Niektorí analytici špekulovali, že k menšiemu poklesu cien tejto kryptomeny viedla neopodstatnená kritika od generálneho riaditeľa spoločnosti JP Morgan Chase Jamieho Dimona. Odborníci na Bitcoin, vrátane generálneho riaditeľa spoločnosti Blockstream Adama Backa, uviedli, že pripisovanie poklesu cien k vyjadreniu Dimona je zbytočné, keďže šéf JP Morgan Chase kritizoval Bitcoin neustále od roku 2014.

 

img

 

Čo sa stane s čínskymi burzami?

V dnešnom vyhlásení čínskej Národnej asociácie pre internetové financovanie (NIFA), preložené stránkou Bitcoin.com, sa hovorí o tom, že v súčasnosti na čínske burzy kryptomien neexistuje žiadna zákonná právomoc a tieto burzy už v minulosti dostali mnoho výstrah.

NIFA, Čínska ľudová banka (PBoC) a miestne finančné regulačné orgány však po novom nebudú zakazovať bitcoinové burzy. Regulačné orgány majú v blízkej budúcnosti v úmysle vytvoriť licenčný program, ktorý umožní čínskym burzám fungovanie v riadne regulovanom ekosystéme. Z tohto dôvodu budú v nasledujúcich týždňoch čínske burzy pravdepodobne čeliť prísnejším pravidlám a predpisom, ale nebudú zakázané ani pozastavené.

Nakoniec čínske burzy môžu z chýrov o zákaze profitovať, keďže vláda pripraví súbor regulačných predpisov, ktoré poskytnú miestnym obchodným platformám legálny štatút a právo pôsobiť v rámci krajiny.

 

img

 

Podľa Bitcoin.com mnohé regionálne spravodajské publikácie tiež uviedli, že zákaz sa bude vzťahovať iba na podvodné projekty a burzy, ktoré nie sú v súlade s priemyselnými normami a predpismi. Najväčšie burzy v Číne (Huobi, OKCoin a BTCC), budú pravdepodobne oprávnené podať žiadosť o licenciu, ak čínska vláda oficiálne zavedie nový súbor pravidiel pre Bitcoin a burzové trhy s kryptomenami.

NIFA, PBoC, miestne finančné regulačné orgány a regionálne spravodajské publikácie objasnili, že Bitcoin nie je protizákonný, a že vláda v nadchádzajúcich mesiacoch plánuje poskytovať licenčný program pre bitcoinové burzy. Niekoľko bitcoinových búrz, ktoré nie sú spôsobilé na získanie licencie z dôvodu nedostatočných systémov proti praniu špinavých peňazí a nedodržania existujúcich predpisov, by mohli čeliť dočasnému pozastaveniu.

V súčasnosti sa teda finančné regulačné orgány v Číne pripravujú na sprísnenie regulačných a licenčných pravidiel pre burzy a nie na ich celoštátny zákaz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies