CIA pošle do Afganistanu viac agentov, budú loviť členov Talibanu

NETKY.SK • 23 Október 2017, 10:49 • 2 min
CIA pošle do Afganistanu viac agentov, budú loviť členov Talibanu

KÁBUL - Americká Ústredná spravodajská služba (CIA) rozširuje svoje tajné operácie v Afganistane, aby usmrtila po celej krajine viac militantov hnutia Taliban. V nedeľu to napísal denník New York Times.

slovakia

left justify in out

Súčasťou tejto taktiky je aj vysielanie malých skupín skúsených agentov a najatých spolupracovníkov, ktorí budú militantov prenasledovať spoločne s afganskými silami. Denník to uviedol s odvolaním sa na dvoch nemenovaných "vysokopostavených amerických predstaviteľov".

 

CIA tak mení ťažisko svojej činnosti v Afganistane, keďže predtým sa sústreďovala na porážku teroristickej siete al-Káida a na pomoc afganským tajným službám. Nové akcie - ktoré budú údajne riadiť dôstojníci polovojenských síl CIA nazvaných Divízia špeciálnych činností - budú podnikať malé jednotky, známe ako protiteroristické stíhacie skupiny.

 

CIA odmietla komentovať správu denníka New York Times, týkajúcu sa svojej rozšírenej úlohy v Afganistane. Keď prezident USA Donald Trump v auguste predstavoval svoju novú stratégiu pre Afganistan, oznámil, že pošle do krajiny viac vojakov a uvoľní obmedzenia platné pre bojiská.

 

Americké vzdušné sily už výrazne zintenzívnili nálety na Taliban. Podľa nedávnej správy týchto síl bol september rekordným mesiacom v hľadiska zhodenej munície. Taliban reagoval minulý týždeň sériou útokov na zariadenia a okresné centrá bezpečnostných síl, pričom zabil 200 civilistov, vojakov a policajtov. V článku zverejnenom na webovej stránke talibov Shahamat oznámili militanti aj ďalšie "odvetné akcie".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies