Vietnam sa pripravuje na štátnu návštevu Kim Čong-una

NETKY.SK • 17 Január 2019, 15:29 • 2 min
Vietnam sa pripravuje na štátnu návštevu Kim Čong-una

HANOJ - Vietnamské hlavné mesto Hanoj sa pripravuje na štátnu návštevu severokórejského vodcu Kim Čong-una.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters, citujúc dva zdroje oboznámené so situáciou, zatiaľ čo činitelia a diplomati uviedli, že Vietnam by rád hostil druhý summit Kima a amerického prezidenta Donalda Trumpa.

 

Kim má pricestovať do Vietnamu po oslavách nového lunárneho roku, ktoré pripadajú na 4.-8. februára. Spojené štáty a Severná Kórea budú mať tento týždeň vo Washingtone rokovanie na vysokej úrovni, pričom sa má hovoriť o druhom stretnutí Kima s Trumpom. Tí by sa mali pokúsiť dosiahnuť "dočasnú" dohodu o obnovení jadrových rokovaní, uviedli americká a kórejské médiá.

 

Komunistami ovládaný Vietnam, ktorý má dobré vzájomné vzťahy s USA aj s KĽDR, je všeobecne považovaný za najpravdepodobnejšie miesto druhého summitu Kim-Trump.

 

 

Táto krajina v juhovýchodnej Ázii chce hostiť dané podujatie v snahe demonštrovať svoje normalizované vzťahy s USA - niekdajším nepriateľom z vietnamskej vojny -, povedal pre Reuters vietnamský vládny činiteľ a dva diplomatické zdroje.

 

Vietnamský zdroj nepotvrdil, či bude Kimova štátna návšteva skombinovaná s americko-severokórejským summitom.

Trump 6. januára novinárom vo Washingtone povedal, že Spojené štáty a Severná Kórea "rokujú o lokalite" pre druhý summit, termín ktorého má byť oznámený "pravdepodobne v nie príliš vzdialenej budúcnosti".

 

Obaja lídri sa po prvý raz stretli vlani v júni na historickom summite v Singapure, odvtedy sa však mierový proces namierený na denuklearizáciu Kórejského polostrova stretáva s prekážkami.

 

Vrcholoví predstavitelia KĽDR vrátane bývalého šéfa tajných služieb Kim Jong-čchola boli vo štvrtok na letisku v Pekingu a predpokladá sa, že smerujú do USA na stretnutie so šéfom americkej diplomacie Mikeom Pompeom a prípadne i s Trumpom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies