Chameneí: Irán sa neotvorí americkému vplyvu ani po schválení jadrovej dohody

NETKY.SK • 17 August 2015, 12:28 • 2 min
Chameneí: Irán sa neotvorí americkému vplyvu ani po schválení jadrovej dohody

TEHERÁN - Jadrová dohoda Iránu so svetovými mocnosťami neotvorí islamskú republiku politickému alebo ekonomickému vplyvu Spojených štátov a ešte stále ju môže ktorákoľvek z týchto krajín zablokovať, povedal dnes podľa agentúry Reuters najvyšší duchovný vodca Iránu ajatolláh Alí Chameneí.

slovakia

left justify in out

Konzervatívny klerik sa doteraz zdržiaval rozhodných vyjadrení k dohode o jadrovom programe Iránu z minulého mesiaca, ktorú bude v nasledujúcich dňoch posudzovať iránsky parlament i iránska najvyššia národná bezpečnostná rada, a kým nadobudne platnosť, musí ju schváliť aj americký Kongres.

 

"Mysleli si, že táto dohoda - a nie je jasné, či bude v Iráne či v USA schválená - otvorí Irán ich vplyvu," citovala agentúra Reuters Chameneího slová z jeho webovej stránky. Vyjadril sa na stretnutí Valného zhromaždenia členských krajín Zväzu islamských rozhlasových a televíznych staníc (IRTVU), ktoré sa začalo v nedeľu v Teheráne. "Túto cestu sme zablokovali a rozhodne ju zablokujeme aj v budúcnosti. Nepripustíme americký politický, ekonomický alebo kultúrny vplyv na Irán."

 

Podľa väčšiny analytikov je nepravdepodobné, že by Chameneí odmietol dohodu po tom, ako dal prezidentovi Hasanovi Rúhánímu pokyn, aby o nej rokoval. Hlboko však nedôveruje Spojeným štátom, ktoré nazýva "veľkým satanom". Irán a skupina šiestich svetových veľmocí - Británia, Čína, Francúzsko, Nemecko, Rusko a USA - dosiahli po dlhoročnom vyjednávaní 14. júla vo Viedni dohodu, ktorá predpokladá obmedzenie sporného jadrového programu Teheránu výmenou za stiahnutie medzinárodných sankcií.

 

Ak vstúpi dohoda do platnosti, budú zrušené medzinárodné sankcie uvalené na Irán a po rokoch izolácie sa otvorí pre zahraničné investície trh s takmer 80 miliónmi ľudí, analyzuje Reuters.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies