Cez Česko sa presunie vojenský konvoj USA, armáda je pripravená na provokácie

NETKY.SK • 20 Marec 2015, 18:40 • 2 min
Cez Česko sa presunie vojenský konvoj USA, armáda je pripravená na provokácie

PRAHA - Česká republika sa na prelome marca a apríla chystá na prejazd americkej obrnenej kolóny vracajúcej sa z cvičenia v Poľsku a Pobaltí. O podrobnostiach presunu informovali dnes na tlačovej konferencii minister obrany Martin Stropnický a generál František Maleninský.

slovakia

left justify in out

Kvôli prípadným provokatérom, ktorí chcú zablokovať cesty, má armáda pripravené obchádzkové trasy. Podľa Stropnického by "bolo naivné predpokladať, že tí, ktorí nášmu členstvu v NATO neprajú, nevyužijú túto príležitosť na provokácie a ovplyvňovanie verejnej mienky". "Už sa to deje," konštatoval podľa webu iDNES.cz na adresu aktivistov, ktorí sa dohovárajú, ako prejazd transportérov - neobvyklý hlavne tým, že je medializovaný - čo najviac sťažiť alebo znemožniť.

 

"Deje sa to najmenšie, čo môžeme pre svojich spojencov urobiť. Samozrejme sa to deje viditeľne, pretože si to situácia vyžaduje," povedal Stropnický. Doplnil, že presun amerických vojakov má aj ten aspekt, že si občania "hmatateľne" uvedomia, že ČR je členom NATO a ľudí to nijako neobmedzuje.

 

Plánované je tiež rozdelenie troch kolón tvorených prevažne transportérmi Stryker na deväť menších skupín, aby sa minimalizovali obmedzenia v doprave. Každú kolónu približne desiatich až 15 vozidiel bude sprevádzať česká vojenská polícia. Presuny sú naplánované mimo dopravnú špičku.

 

Stropnický odmietol výhrady, že konvoj sa bude po ČR presúvať protiústavne. "Na Twitteri nemenovaného zastupiteľského úradu už sú rôzne výzvy, že to je protiústavné. Štáty, ktoré majú s právnym poriadkom dosť veľký problém, nás koučujú z hľadiska dodržiavania nášho právneho poriadku. Máme na to odborné právne posudky a po tejto stránke je to všetko čisté a pokryté," citovala ministra stránka televízie ČT24.

 

Podľa iDNES.cz narážal Stropnický na twitterový účet ruskej ambasády v Prahe.

 

Vlani sa v ČR uskutočnilo 131 podobných presunov s účasťou 1631 vojakov. Armáda USA z toho vykonala 11 cestných presunov so 632 vojakmi a 316 kusmi techniky. Práve najnovší avizovaný presun 516 amerických vojakov v 118 vozidlách však vzbudil ostré reakcie proruských aktivistov po tom, čo ho spojenci označili za symbol jednoty a spolupráce v rámci NATO, napísal web iDNES.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies