Cestárske pluhy aj bežkársky ratrak možno sledovať cez web

NETKY.SK • 6 December 2014, 17:24 • 2 min
Cestárske pluhy aj bežkársky ratrak možno sledovať cez web

ŽILINA - Zimnú údržbu ciest v Žilinskom kraji a upravenosť bežkárskych tratí na Beskydsko-javorníckej magistrále možno sledovať online cez internet.

slovakia

left justify in out

Na webovej stránke https://gis.zask.sk je vďaka systému GPS, nainštalovanému v cestárskych vozidlách, možné vidieť, kde sa pluhy či sypače aktuálne nachádzajú a čo práve robia. Ikonka vozidla s červeným pluhom znamená, že vozidlo zhŕňa, s červeným zásobníkom, že posýpa, prípadne robí oboje naraz. Ak je ikonka šedá, znamená to, že vozidlo stojí. Údaje sa aktualizujú každé dve minúty. „V modernej dobe, kedy veľa vodičov využíva telefóny s internetom, je to naozaj výborná pomôcka pri cestovaní,“ povedal predseda Žilinského samosprávneho kraja Juraj Blanár. Žilinská krajská správa ciest sa aktuálne stará o 1 363 kilometrov ciest II. a III. triedy, 479 kilometrov ciest I. triedy a vyše desať kilometrov rýchlostnej cesty R3 na obchvatoch Oravského Podzámku, Trstenej a Hornej Štubne.

 

Žilinský krajský online geografický informačný systém, ktorý funguje už od roku 2009, bude túto zimu prvýkrát prinášať aktuálne informácie aj fanúšikom behu na lyžiach. Zariadenie GPS bude nainštalované na ratraku a bežkári si budú môcť pozrieť, ktorá časť trate obľúbenej Beskydsko-javorníckej magistrály sa práve upravuje. „Vďaka tejto novinke sa bežkári dozvedia aj informácie o hĺbke snehu, teplote či prípadných prekážkach na trati. Okrem toho už plne využívame webkameru, ktorá monitoruje podmienky a počasie. Túto zimu by tak bežkárov na trati nemalo nič prekvapiť,“ dodal Blanár. Hlavná trasa bežkárskej magistrály tvorí hrebeňové spojenie lokality na hranici s Českou republikou - Makov Bumbálka a pokračuje v pohorí Vysokých Javorníkov po lokalitu Čadca - Husárik. Dĺžka tejto časti magistrály je približne 54 kilometrov. Ďalšie trasy, ktoré majú charakter ako alternatívne nástupné alebo zostupné trasy, majú celkovú dĺžku približne 42 kilometrov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies