Český prezident Zeman prirovnal krízu na Ukrajine k občianskej vojne v Španielsku

NETKY.SK • 10 Október 2014, 14:45 • 2 min
Český prezident Zeman prirovnal krízu na Ukrajine k občianskej vojne v Španielsku

LIPSKO - Český prezident Miloš Zeman vo štvrtok prirovnal dianie na východe Ukrajiny k občianskej vojne v Španielsku v 30. rokoch minulého storočia.

slovakia

left justify in out

Zeman počas stretnutia prezidentov v nemeckom meste Lipsko pri príležitosti 25. výročia pádu komunizmu poukázal na intervencie okolitých krajín vo vtedajšom Španielsku. Poľa neho sa to podobá na dnešné udalosti na Ukrajine. Zeman za východisko z krízy označil parlamentné voľby, ktoré sa v krajine uskutočnia koncom októbra.

 

"V Španielsku bola tiež občianska vojna, v ktorej z jednej strany intervenovali Rusi a Francúzi a z druhej Nemci a Taliani. Napriek tomu nik nehovorí, že to nebola občianska vojna, nik netvrdí, že to bola nemecká, talianska, ruská nebo francúzska agresia. Bojoval tam Španiel proti Španielovi, samozrejme, za zahraničnej pomoci ich spojencov,“ uviedol Zeman, ktorého cituje portál českého denníka Mladá fronta Dnes. 

 

Juhovýchodné oblasti Ukrajiny sa po februárovom zvrhnutí proruského prezidenta Viktora Janukovyča stali dejiskom nepokojov a násilia medzi silami lojálnymi novej vláde v Kyjeve a proruskými povstalcami. Moskva sa od násilia dištancuje a odmieta obvinenia, že pomáha separatistom. Začiatkom septembra sa obe strany dohodli na dodnes platnom prímerí a podpísali memorandum o podmienkach jeho dodržiavania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies