Český minister zahraničných vecí si pre sporný výrok predvolal maďarského veľvyslanca

NETKY.SK • 14 December 2015, 13:38 • 2 min
Český minister zahraničných vecí si pre sporný výrok predvolal maďarského veľvyslanca

PRAHA - Český minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek (ČSSD) si na utorok predvolal maďarského veľvyslanca v ČR Tibora Petöa. Chce od neho počuť vysvetlenie k výrokom predsedu maďarského parlamentu Lászlóa Kövéra.

slovakia

left justify in out

Ten v rozhovore pre denník Právo uviedol, že ČR a Slovensko vôbec nemali byť prijaté do EÚ kvôli Benešovým dekrétom. "ČR a SR sa nemali vôbec stať členmi únie, ak súčasťou ich právneho poriadku je zákon vychádzajúci zo zásady kolektívnej viny," uviedol Kövér. Tento výrok už odsúdil minister vnútra Milan Chovanec (ČSSD), ktorý v nedeľu prišiel do Maďarska za českými policajtmi, ktorí pomáhajú pri dozore nad schengenským priestorom.

 

Zaorálek v pondelok na Twitteri oznámil, že si maďarského veľvyslanec pozve na koberček a bude od neho chcieť počuť, ako boli výroky myslené. "Na zajtrajšok som si predvolal maďarského veľvyslanca v ČR, aby mi vysvetlil kontroverzné výroky predsedu maďarského parlamentu na adresu ČR," uviedol minister. Česká republika považuje dekréty za právne vyhasnuté, avšak trvá na tom, že sú súčasťou českého právneho poriadku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies