Česko má návrh stupnice ohrozenia terorizmom, zvažuje kontroly na hraniciach

NETKY.SK • 9 December 2015, 06:56 • 2 min
Česko má návrh stupnice ohrozenia terorizmom, zvažuje kontroly na hraniciach

PRAHA - Bezpečnostný audit štátu, ktorý zadal českému ministerstvu vnútra tamojší premiér, má prvé výsledky. Pôjde o opatrenia, ktoré majú pomôcť pripraviť sa na teroristickú hrozbu alebo reagovať na útok. Hotový je už návrh stupnice ohrozenia terorizmom a odporúčania pre verejnosť, ako sa chrániť pred dopadmi prípadného útoku, informovala Česká televízia po utorkovom rokovaní Bezpečnostnej rady štátu.

slovakia

left justify in out

Hoci audit ešte nie je hotový, ministerstvo už pripravilo niekoľko opatrení, ktoré majú štátu uľahčiť reagovať na teroristickú hrozbu. V Česku tak bude vláda vyhlasovať bezpečnostné stupne, ktoré už poznajú obyvatelia iných krajín. Majú byť štyri: najnižší je označený nulou, najvyšší trojkou.

STUPEŇ 0
Situácia, keď ani bezpečnostné služby nemajú informácie o hrozbách.

STUPEŇ I
V uliciach je viacej policajtov, vláda vyzýva na obozretnosť. Vyhlásenie prvého stupňa reaguje predovšetkým na priamu hrozbu v okolitých krajinách.

STUPEŇ II
Kvôli neurčitému riziku smerovanému priamo proti Českej republike môžu byť zrušené kultúrne alebo športové akcie, môže byť obmedzený pohyb ľudí napríklad v prostriedkoch verejnej dopravy.

STUPEŇ III
Vysoká miera istoty, že dôjde k útoku, privoláva do ulíc na pomoc políciu i armádu alebo iné bezpečnostné zbory.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies