Českí vojaci budú po novom prisahať aj na obranu spojencov z NATO

NETKY.SK • 16 Apríl 2015, 09:23 • 2 min
Českí vojaci budú po novom prisahať aj na obranu spojencov z NATO

PRAHA - Česká armáda chce zmeniť vojenskú prísahu. Vojaci by mali po novom prisahať, že budú nielen brániť Českú republiku proti vonkajšiemu nepriateľovi, ale aj spojencov podľa medzinárodných záväzkov, a tiež, že sa budú zúčastňovať na zahraničných misiách. Informoval o tom dnes spravodajský server Novinky.cz.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo obrany pripravuje novelizáciu zákona o ozbrojených silách ČR, ktorý prísahu obsahuje. "Platná prísaha je stará už 22 rokov, a preto došlo k jej úprave, aby zodpovedala aktuálnej situácii," vysvetlil českému denníku Právo hovorca obrany Jan Pejšek.

 

Zákon aj prísaha vznikli pred vstupom ČR do NATO, teda pred rokom 1999.

 

V novom texte prísahy by mala byť nová vsuvka, že vojak bude plniť ustanovenia vojenských predpisov a aj úlohy ozbrojených síl.

 

A úlohou ozbrojených síl je už podľa súčasného znenia zákona okrem obrany krajiny proti vonkajšiemu nepriateľovi i plnenie "úloh, ktoré vyplývajú z medzinárodných zmluvných záväzkov Českej republiky o spoločnej obrane proti napadnutiu".

 

Z toho jasne vyplýva, že českí vojaci budú prisahať, že v prípade napadnutia iného členského štátu NATO budú pomáhať pri jeho obrane. Tento záväzok vyplýva z článku päť o Severoatlantickej zmluve, ku ktorej Česko pristúpilo pred 16 rokmi, pripomenuli Novinky.cz.

 

Zákon už dnes hovorí: "Ozbrojené sily sa podieľajú na činnostiach v prospech mieru a bezpečnosti, a to predovšetkým účasťou na operáciách na podporu a udržanie mieru, záchranných a humanitárnych akciách." To zasa poukazuje na účasť v zahraničných misiách.

 

Novelu zákona o ozbrojených silách by mala v najbližšom čase schváliť vláda.

 

Novinky.cz. zverejnili aj celé znenie novej prísahy českého vojaka (verzálkami je novo navrhnutá úprava): "Ja, vojak ozbrojených síl, vedomý si svojich občianskych a vlasteneckých povinností slávnostne vyhlasujem, že budem verný Českej republike. Budem vojakom statočným a disciplinovaným, BUDEM PLNIŤ ÚLOHY OZBROJENÝCH SÍL A BUDEM PLNIŤ USTANOVENIA VOJENSKÝCH PREDPISOV. Svedomite sa budem učiť ovládať vojenskú techniku a zbrane, pripravovať sa na obranu Českej republiky a brániť ju proti vonkajšiemu napadnutiu. Pre obranu vlasti som pripravený nasadiť aj svoj život. Tak prisahám!"



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies