Českí poslanci si zvýšili platy

NETKY.SK • 5 December 2014, 12:00 • 2 min
Českí poslanci si zvýšili platy

PRAHA - Po niekoľkotýždňových dohadoch Poslanecká snemovňa českého parlamentu schválila dnes zvýšenie platov zákonodarcov o 2,9 percenta. Prešiel tak návrh z dielne sociálnej demokracie, ktorá chcel naviazať mzdy politikov na priemernú mzdu. Informovala o tom spravodajská televízia ČT24.

slovakia

left justify in out

Základný plat poslanca i senátora je od roku 2011 zmrazený a predstavuje 55.900 korún, teraz by to malo byť 57.600 Kč; normu však ešte musí schváliť Senát.
      

Za návrh hlasovalo 102 zo 187 prítomných poslancov, päť ich bolo proti. Zvýšenie platov o 2,9 percenta sa podarilo dosiahnuť vďaka hlasom ČSSD, KSČM, ľudovcov a časti poslancov ANO, píše ČT24. Schválený návrh predpokladá, že na budúci rok sa budú platy politikov vypočítavať zo základu vo výške 2,25-násobku priemernej mzdy v nepodnikateľskej sfére za vlaňajšok. Ďalšie dva roky by sa koeficient zvyšoval vždy o desatinu, v roku 2018 by bol 2,5. Potom by sa automaticky vrátil zrejme na konečných 2,75 percenta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies