Česká vláda schválila návrh rozpočtu, počíta so schodkom 70 mld. Kč

NETKY.SK • 24 September 2015, 07:14 • 2 min
Česká vláda schválila návrh rozpočtu, počíta so schodkom 70 mld. Kč

PRAHA - Na budúci rok by Česká republika mala podľa vlády hospodáriť so schodkom vo výške 70 miliárd Kč (2,58 miliardy eur).

slovakia

left justify in out

Ako pre iDNES.cz uviedol český premiér Bohuslav Sobotka, návrh rozpočtu vláda dnes schválila a posiela ho do Snemovne. Očakáva sa, že návrh parlamentom prejde, keďže vláda sa opiera o 111 hlasov poslancov ČSSD, ANO a ľudovcov.

 

Celkové výdavky zo štátneho rozpočtu majú byť podľa vlády na budúci rok vo výške 1,249 bilióna Kč a príjmy 1,179 bilióna korún. Rozpočet počíta s rastom platov hasičov, učiteľov, policajtov, zdravotníkov či úradníkov, ako aj s výdavkami súvisiacimi s prijímaním utečencov.

 

Zamestnancom verejného sektora, ako sú hasiči, policajti či úradníci, sa plat zvýši o 3 % už od novembra tohto roka. Plat sa zvýši aj zdravotníkom, ale až od januára. Dôchodky porastú v priemere o 40 Kč, ale vláda počíta s mimoriadnym príspevkom k dôchodku vo výške 900 Kč, ktorý majú všetci dôchodcovia dostať vo februári.

 

Podľa premiéra rozpočet počíta s prostriedkami na financovanie strategických investičných akcií, ktoré pomôžu zabezpečiť ekonomický rast aj v budúcnosti. Prioritou je výstavba dopravnej infraštruktúry a zvýšenie výdavkov na výskum a vývoj. Ďalej je rozpočet zameraný aj na zvýšenie bezpečnosti krajiny, dodal premiér.

(1 EUR = 27,090 CZK)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies