Česká prokuratúra navrhla bývalému podnikateľovi Krejčířovi 15 rokov väzenia

NETKY.SK • 17 September 2015, 07:20 • 2 min
Česká prokuratúra navrhla bývalému podnikateľovi Krejčířovi 15 rokov väzenia

PRAHA - Česká prokuratúra navrhla bývalému podnikateľovi Radovanovi Krejčířovi súhrnný trest vo výške 14-15 rokov väzenia a prepadnutie majetku za jeho údajnú snahu vytunelovať štátny podnik Čepro a prípravu vraždy colníka. Informovala o tom dnes internetová stránka Českej televízie (ČT).

slovakia

left justify in out

Nepodmienečné tresty odňatia slobody požaduje prokuratúra aj pre údajných členov Krejčířovej zločineckej skupiny a bývalého obchodného riaditeľa podniku Čepro Martina Pechana. Ten by mal navyše zaplatiť štátu odškodné vo výške desať miliónov korún.

 

Krejčířa, ktorému české súdy v minulosti súhrnne uložili desať a pol roka väzenia za viac než polmiliardový daňový únik a ďalšie skutky, tentoraz obžaloba viní z piatich rôznych trestných činov, uvádza ČT.

 

Okrem prípravy vraždy je to účasť na organizovanom zločine, podvod v štádiu prípravy a pokusu, falšovanie peňazí a falšovanie platobného prostriedku, konkrétne zmeniek.

 

Prokurátor preňho požaduje trest pri hornej hranici trestnej sadzby. Na Krejčířove skutky sa vzťahuje starý trestný zákon, podľa ktorého hrozí za prípravu vraždy 12-15 rokov väzenia alebo aj výnimočný trest. Pražský mestský súd plánuje vyhlásiť rozsudok 13. októbra.

 

Krejčíř s bývalým obchodným riaditeľom Čepra Martinom Pechanom údajne vytvorili voči tomuto podniku fiktívne pohľadávky firiem Bena a Tukový průmysl Ostrava za zhruba tri miliardy korún. Peniaze v rokoch 2003 a 2004 vymáhali súdne, o čom sa však podnik nedozvedel.

 

Radovan Krejčíř sa do Juhoafrickej republiky (JAR) dostal na falošný pas cez Seychelské ostrovy po tom, ako utiekol českej polícii pri domovej prehliadke svojej vily v Černošiciach.

 

Krejčíř je vo väzbe v JAR; tamojší súd ho uznal za vinného z pokusu o vraždu, únos a pokusu o prechovávanie pervitínu. V JAR je obvinený aj z ďalších trestných činov. Česká republika sa usiluje o jeho vydanie už od roku 2007.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies