Česká polícia obvinila olomouckého hajtmana Jiřího Rozbořila

NETKY.SK • 15 Október 2015, 11:58 • 2 min
Česká polícia obvinila olomouckého hajtmana Jiřího Rozbořila

PRAHA - Olomoucký hajtman (župan) Jiří Rozbořil (ČSSD) bol obvinený v súvislosti s raziou českého Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu (ÚOOZ). Informovala o tom dnes ráno Česká televízia (ČT) a dodala, že politik bude vyšetrovaný na slobode.

slovakia

left justify in out

Podľa českého servera Neovlivní.cz sa Rozbořil v auguste snažil údajne ovplyvniť a zamiesť pod koberec vyšetrovanie možného dotačného podvodu. Námestníkovi olomouckého krajského policajného riaditeľa Karlovi Kadlecovi za to údajne ponúkal finančný úplatok.

 

Kriminalisti uskutočnili v utorok niekoľko domových prehliadok, okrem iného tiež v domoch bývalého ministra vnútra Ivana Langera v Prahe a Olomouci. Langer, ktorého nakrátko zadržali a vypočúvali, poskytol na polícii vysvetlenie a bol prepustený, uviedol spravodajský server Novinky.cz.

 

Protikorupčnú operáciu, ktorá sa na viacerých miestach v Česku konala od utorňajšieho rána, detektívi nazvali Vidkun podľa nórskeho fašistického kolaboranta Vidkuna Quislinga. Vyšetrovatelia ju dôkladne pripravili a utajovali s tým, že o nej vedelo iba niekoľko ľudí.

 

Policajný prezident už v utorok povedal, že k zásahu detektívov ÚOOZ viedlo dôvodné podozrenie, že dochádzalo ku korupčnému konaniu, ale tiež k zneužitiu právomocí úradnej osoby.

 

V rámci tejto kauzy sa vyšetrovatelia zamerali i na Langerovho známeho, podnikateľa z Olomouca Ivana Kyselého či riaditeľa úradu kriminálnej polície Milana Pospíška. Zadržali tiež námestníka z olomouckého krajského riaditeľstva Karola Kadleca.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies