Česká národná banka stupňuje úsilie o slabú korunu

NETKY.SK • 24 November 2015, 15:15 • 2 min
Česká národná banka stupňuje úsilie o slabú korunu

PRAHA - Boli to zahraniční špekulanti rovnako ako agilní českí vývozcovia, ktorí v Českej národnej banke (ČNB) znovu prebudili k činnosti strážcov slabej koruny. Píše portál E15.cz.

slovakia

left justify in out

Po tom, čo sa kurz domácej meny v posledných týždňoch priblížil k magickej hranici 27 Kč za euro, začali centrálni bankári po niekoľkotýždňovej prestávke opäť intervenovať na devízovom trhu proti korune. Tohtoročný účet za stabilnú korunu zrejme prevýši výdavky 200 miliárd Kč (721,96 milióna eur) na tento účel v roku 2013, v ktorom s intervenciami proti vlastnej mene začala ČNB.

 

Centrálna banka len od júla do septembra podľa vlastnej štatistiky nakúpila eurá za takmer 192 miliárd Kč. Tým odrazila nápor investorov, ktorí špekulovali s prerazením kurzového záväzku. Podľa neho musí byť v dohľadnom čase, dokiaľ ho banková rada nezruší, výmenný kurz viac ako 27 Kč/1 EUR. Po októbrovom pokoji začal devízový trh znovu tlačiť na korunu v novembri.

"Voľná likvidita v domácich bankách v posledných týždňoch vzrástla približne o 10 miliárd Kč. Z toho možno usudzovať na aktívne intervencie ČNB," uviedol hlavný ekonóm Poštovej sporiteľne Jan Bureš. Centrálni bankári by tak tento rok vyvinuli najvyššie úsilie na oslabenie domácej meny v histórii krajiny.

 

"Česká národná banka štandardne neodpovedá na otázky, či intervenuje alebo neintervenuje na medzibankovom devízovom trhu," uviedla o aktivitách ČNB jej hovorkyňa Kateřina Bartůšková. Schopnosť centrálnej banky udržať politiku slabej koruny vyvoláva čoraz viac pochybností. "Predpokladáme ukončenie záväzku v 3. štvrťroku 2016. Signály z ČNB síce naznačujú predĺženie záväzku až do konca budúceho roku. Teraz ich však k neistote vyvierajúcej z personálnych zmien v bankovej rade nepokladám za dostatočne dôveryhodné," uviedol hlavný ekonóm ING Jakub Seidler.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies