Česká armáda mimoriadne nakúpi útočné pušky a techniku za 44 miliónov eur

NETKY.SK • 19 Október 2015, 17:55 • 2 min
Česká armáda mimoriadne nakúpi útočné pušky a techniku za 44 miliónov eur

PRAHA - Česká republika plánuje nakúpiť zbrane a vojenskú techniku za 1,2 miliardy korún (v prepočte približne 44 miliónov eur).

slovakia

left justify in out

K nákupu pristúpi kvôli možnému nasadeniu v rámci štruktúr Severoatlantickej aliancie či v dôsledku utečeneckej vlny a z toho vyplývajúcemu stráženiu hraníc.


Nákup, pri ktorom bude oslovených 11 českých firiem, prerokovala česká vláda na dnešnom výjazdovom rokovaní, informoval spravodajský server Novinky.cz.


"Ide o zabezpečenie už naplánovaného materiálu podľa novej časovej prioritizácie, zostavenej vzhľadomna aktuálnu utečeneckú krízu," uvádza sa v dokumente predloženom vláde českým ministrom obrany Martinom Stropnickým.

 

Peniaze by mal rezort obrany podľa Noviniek zaplatiť z vlastného rozpočtu. Na zadanie všetkých zákaziek ministerstvo plánuje využiť výnimku zo zákona, ktorá mu umožňuje neriadiť sa zákonom o verejných zákazkách.


"Podnetom pre nás bola najmä neustále sa zhoršujúca bezpečnostná situácia vo svete, ktorá reálne predstavuje ohrozenie bezpečnostných záujmov Českej republiky a českých občanov. Po vyhodnotení všetkých aktuálnych rizík a hrozieb muselo ministerstvo na túto situáciu efektívne a adekvátne reagovať," argumentoval Stropnický, ktorého citovali Novinky.


Najväčšou položkou je nákup 2600 kusov útočných pušiek typu CZ 805 BREN s potrebným príslušenstvom. Česká armáda tento typ zbraní používa od roku 2011, od Českej zbrojovky v Uhorskom brode ich dosiaľ nakúpila vyše 17.500 kusov. K týmto útočným puškám plánuje ministerstvo okrem iného nakúpiť i tisíc zameriavacích ďalekohľadov a systémov či zameriavacích laserov.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies