Ceny ropy stagnujú, americká WTI sa obchoduje pod 40 USD za barel

NETKY.SK • 11 Apríl 2016, 09:10 • 2 min
Ceny ropy stagnujú, americká WTI sa obchoduje pod 40 USD za barel

SINGAPUR - Ceny ropy na začiatku nového týždňa prakticky stagnujú. Americká ropa WTI sa obchoduje pod úrovňou 40 USD (35,20 eura) za barel. Informovali o tom agentúry DPA, RTTNews a Bloomberg.

slovakia

left justify in out

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI sa májovým kontraktom sa dnes ráno o 7.47 SELČ predával po 39,71 USD. To je o 1 cent menej ako v piatok (8. 4.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt počas piatka vyskočil o 2,46 USD alebo 6,6 % a uzavrel na úrovni 39,72 USD za barel. To bol najprudší nárast o 12. februára. Za celý uplynulý týždeň sa ceny ropy zvýšili o 8 %. Dôvodom bol prekvapivý pokles ropných rezerv v USA.

 

Júnový kontrakt na ropu Brent dnes ráno zdražel o 4 centy na 41,98 USD za barel. V piatok jeho cena stúpla o 2,51 % alebo 6,4 % na 41,94 USD za barel.

 

Správa amerického ministerstva energetiky zverejnená v polovici minulého týždňa ukázala, že v týždni predtým sa ropné rezervy v USA napriek očakávaniam expertov znížili. Ďalším faktorom, ktorý mal koncom minulého týždňa pozitívny vplyv na ceny čierneho zlata, sú nádeje, že dôležité producentské krajiny sa dohodnú na zmrazení ťažby. Členovia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) sa majú 17. apríla v Dauhe stretnúť s predstaviteľmi Ruka.

Mnohí analytici však neočakávajú, že stretnutie bude mať zásadný vplyv na vývoj na trhu. Dohoda je "mimoriadne nepravdepodobná", myslí si Michael McCarthy z firmy CMC Markets. Dokonca, aj keby sa exportné krajiny dohodli, trh je mimoriadne skeptický, či sa skutočne aj presadí. Napriek tomu aktuálne na trhu existuje priestor na ďalší rast cien ropy.

 

(1 EUR = 1,1363 USD)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies