Ceny ropy sa vrátili k rastu, cena Brentu prekročila 39 USD/barel

NETKY.SK • 16 Marec 2016, 07:55 • 2 min
Ceny ropy sa vrátili k rastu, cena Brentu prekročila 39 USD/barel

LONDÝN - Ceny ropy sa dnes vrátili k rastu, pričom cena Brentu sa opäť dostala nad 39 USD za barel (159 litrov). Na trhoch totiž znovu prevážili očakávania, že produkcia v Spojených štátoch bude klesať, keďže niektorí producenti sa dostali do väčších finančných ťažkostí a navyše, najnovšie údaje o zásobách ropy v USA naznačujú, že ich rast v minulom týždni bol miernejší, než sa očakávalo. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Podľa Amerického ropného inštitútu (API) vzrástli ropné zásoby v USA minulý týždeň o 1,5 milióna barelov. To je zhruba o polovicu menej, než očakávali analytici, čo sa následne odrazilo aj na vývoji cien komodity. Kľúčové informácie o stave ropných zásob by dnes malo oznámiť americké ministerstvo energetiky.

 

Navyše sa objavili informácie, že v dôsledku dlhotrvajúceho poklesu cien suroviny by sa niektorí producenti ťažiaci z bridlíc už nemuseli udržať na trhu. Takýto vývoj hrozí najmä firme Linn Energy, ktorá nevylúčila bankrot. Navyše, mnohé ďalšie firmy sa pre finančné problémy čoraz viac obracajú na investičné spoločnosti.

 

Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v apríli dosiahla v skorých ranných hodinách 36,86 USD (33,18 eura) za barel. Oproti utorkovej uzávierke (15.3.) tak vzrástla o 52 centov. Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s májovým kontraktom sa zvýšila o 39 centov na 39,13 USD/barel.

 

(1 EUR = 1,1109 USD)

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies