Cenu za celoživotné dielo posmrtne udelili Lucianovi Pavarottimu

NETKY.SK • 18 September 2013, 09:02 • 2 min
Cenu za celoživotné dielo posmrtne udelili Lucianovi Pavarottimu

LONDÝN - Cenu Classic Brit Award za celoživotné dielo in memoriam udelia na tohtoročnom galavečere v Londýne rodákovi z Modeny, tenoristovi Lucianovi Pavarottimu, ktorý zomrel v roku 2007. Informáciu zverejnil webový portál ocenenia www.classicbritsk.co.uk.

slovakia

left justify in out

O udelení ocenenia jednému z najslávnejších tenoristov všetkých čias sa rozhodlo na Britských ostrovoch ešte pred šiestimi rokmi. Luciano Pavarotti však prehral svoj súboj s nádorovým ochorením skôr, ako si ju mohol prevziať. Vdova po interpretovi Nicoletta Mantovaniová tak cenu prevezme v londýnskej Royal Albert Hall za zosnulého 2. októbra 2013. Podľa jej slov je úžasné, že hudobný priemysel vzdáva hold Lucianovi práve v čase, keď si pripomína 50. výročie jeho debutovej nahrávky.

Vôbec prvá nahrávka neskôr veľkého Luciana, ária Rodolfa z opery Bohéma, ktorú objavila vdova v Pavarottiho súkromnom archíve, sa dočká pri príležitosti výročia i vydania, a to práve z iniciatívy Nicoletty Mantovaniovej, informovala BBC. Päť desaťročí uplynulo aj od spevákovho debutu na scéne Kráľovskej opery v Londýne, keď Pavarotti podpísal i exkluzívny kontrakt s gramofónovou spoločnosťou DECCA.

Ďalším laureátom prestížnej ceny za mimoriadny prínos sa začiatkom októbra stane skladateľ filmovej hudby Hans Zimmer, na galavečere však vystúpia aj ďalší adepti na ocenenie, pianista Lang Lang, skladateľ a pianista Ludovico Einaudi a saxofonistka Amy Dicksonová.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies