Časť dôstojníkov tvrdí, že zosadila prezidenta a vládu štátu Burundi

NETKY.SK • 13 Máj 2015, 14:59 • 2 min
Časť dôstojníkov tvrdí, že zosadila prezidenta a vládu štátu Burundi

BUJUMBURA - Časť dôstojníkov armády afrického štátu Burundi dnes oznámila, že viac neuznáva Pierra Nkurunzizu ako prezidenta krajiny a pracuje na vytvorení prechodnej vlády.

slovakia

left justify in out

Burundi sa už druhý týždeň zmieta vo vážnej kríze, ktorú vyvolalo Nkurunzizovo oznámenie, že sa bude uchádzať o funkciu hlavy štátu v treťom funkčnom období. V krajine sa konali demonštrácie, ktorých účastníci tvrdia, že Nkurunziza porušil ústavu.
     

Rozhodnutie časti dôstojníkov armády o zosadení prezidenta oznámil generálmajor Godefroid Niyombare, ktorého Nkurunziza vo februári zbavil funkcie šéfa tajnej služby. Niyombare sa s novinármi stretol v areáli kasární a sprevádzala ho skupina vysokopostavených dôstojníkov armády a polície. Jeho vyhlásenie potom odvysielal burundský rozhlas.
     

"Vzhľadom na aroganciu prezidenta Nkurunzizu a jeho odmietanie výziev medzinárodného spoločenstva, aby rešpektoval ústavu a mierové dohody z Arushe, sa výbor na obnovenie národnej svornosti rozhodol odvolať jeho i jeho vládu," vyhlásil generálmajor.
     

Niyombare spresnil, že spolu s občianskymi organizáciami, náboženskými vodcami a politikmi pracuje na vytvorí prechodnej vlády. 
     

Nkurunzizov nemenovaný poradca pre styk s médiami toto dôstojníkovo vyhlásenie odmietol a označil ho za žart, informovala agentúra Reuters.
     

Podľa tohto zdroja však Nkurunzizovo zosadenie začali v uliciach Bujumbury oslavovať stovky ľudí. 
     

Juhoafrická republika dnes oznámila, že situáciu v Burundi pozorne sleduje, a upozornila, že je ešte priskoro konštatovať, že tam došlo k vojenskému prevratu, informoval Reuters.        
     

Situácia v hlavnom meste Bujumbura je dnes napätá. Vojaci obkľúčili budovu televízie a prehradili prístupy k nej. Podľa výpovedí západných novinárov polícia dnes použila slzotvorný plyn a paľbu do vzduchu, aby rozohnala dav asi 300 ľudí, ktorí sa zišli na demonštrácii proti Nkurunzizovmu zámeru uchádzať sa tretíkrát o znovuzvolenie do funkcie.   
     

Išlo pritom o prvú demonštráciu od 26. apríla, keď polícia zablokovala cesty vedúce do centra mesta, aby zabránila zhromaždeniam odporcov súčasného prezidenta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies