Časť Berlína evakuovali, aby mohli odstrániť bombu z 2. svetovej vojny

NETKY.SK • 30 Október 2015, 13:59 • 2 min
Časť Berlína evakuovali, aby mohli odstrániť bombu z 2. svetovej vojny

BERLÍN - Nemecká polícia nariadila dnes evakuáciu 11.000 ľudí z časti centra Berlína, keď sa odborníci na zneškodňovanie bômb pripravovali na odstránenie už druhej nevybuchnutej 250-kilogramovej americkej bomby nájdenej za posledný týždeň pod staveniskom v Židovskom múzeu.

slovakia

left justify in out

V Nemecku často vykopú pozostatky z leteckej vojny, v ktorej vzdušné sily Británie, USA a Sovietskeho zväzu až do roku 1945 zasypávali bombami územie pod nadvládou nacistov. Cez uplynulý víkend experti úspešne zneškodnili na tom istom mieste podobnú bombu, a jednu aj v západonemeckom meste Koblenz, informuje agentúra DPA.

 

V stredu tento týždeň sa vznietila - ale nevybuchla - bomba, zasypaná pod zemou v areáli chemickej továrne BASF v meste Ludwingshafen na západe Nemecka, keď na ňu narazila zbíjačka. Škody nijaké nevznikli. Teraz musia túto bombu vykopať zo zeme robotické rýpadlá.

 

V Berlíne prestavujú starý trh s čerstvými produktmi na konferenčné a vzdelávacie centrum Židovského múzea, ktoré je významnou turistickou atrakciou mesta, a pri jeho výstavbe už vykopali mnoho bômb z druhej svetovej vojny.

 

Pri najnovšej, dnešnej evakuácii dostali obyvatelia príkaz odísť pre obavy, že by mohlo dôjsť k náhodnej detonácii, ktorá by mohla vo veľkom okruhu poškodiť budovy a porozbíjať okná. Kyvadlové autobusy čakali, aby odviezli starších ľudí do sociálnych centier, kde zostanú počas celého trvanie akcie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies