Čaplovič zvažuje, že bude škôlky opäť financovať štát

NETKY.SK • 7 Január 2014, 15:50 • 2 min
Čaplovič zvažuje, že bude škôlky opäť financovať štát

BRATISLAVA - Minister školstva Dušan Čaplovič zvažuje prechod materských škôl z originálnych pod prenesené kompetencie. V praxi by to znamenalo, že by škôlky priamo financoval štát.

slovakia

left justify in out

Materské školy štát na obce previedol pred 11 rokmi, náklady na nich odvtedy znášajú samosprávy, ich budovy patria obciam a mestám. Zmenu by však minister školstva najskôr prediskutoval na odbornej úrovni. "Zvažujem rôzne modely, no ponechám si ich nateraz pre seba, pokiaľ ich neprekonzultujem s odborníkmi," uviedol Čaplovič. Návrhy by najprv šéf rezortu školstva prerokoval na Rade pre systémové zmeny v školstve či na rokovaní školskej štvorpartity. O takejto zmene zatiaľ obce od ministerstva nepočuli. "Keby sa však niečo také objavilo, tak s tým asi nebudeme môcť súhlasiť," uviedol pre agentúru SITA predseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Dvonč. Obce a mestá totiž podľa neho vložili do škôlok množstvo peňazí. "Ak by sa však niečo také pripravovalo, musíme o tom diskutovať, ale obecné školy by mali ostať v originálnych kompetenciách," dodal Dvonč. Hovorca rezortu školstva Michal Kaliňák hovorí, že nie všade si obce môžu dovoliť financovať materské školy. Ak by to robil štát, mohla by sa podľa neho zlepšiť zaškolenosť detí pred nástupom do školy. Pripomenul však, že zmena je len v štádiu úvah. 

Ak by škôlky prešli pod prenesené kompetencie, znamenalo by to centralizáciu moci, myslí si primátor mesta Turzovka Miroslav Rejda. "Keď sme pred rokmi materské školy prebrali, boli v zúfalom stave," hovorí primátor o prechode škôlok pod obce. Mesto Turzovka investovalo do výmeny okien na škôlke, vymenili tiež na nej dvere. "Pred rokom sme ju zatepľovali, čo stálo minimálne 90-tisíc eur," dodáva primátor. Prechod škôlok pod štát považuje Rajda za nezmyselnú zmenu. Ak by bol model na materských školách rovnaký, ako na základných - teda ak by ostali v zriaďovateľskej kompetencii mestskej časti respektíve obce a zmenil by sa iba typ kompetencie z originálnej na prenesenú, starostka bratislavskej mestskej časti Staré Mesto Táňa Rosová v tom nevidí problém. Zmena kompetencií by sa však nemala podľa nej dotknúť vlastníckych vzťahov voči budovám a zariadeniu materských škôl, uviedla hovorkyňa bratislavského Starého Mesta Alexandra Obuchová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies