Cameron sa nezúčastní na hlasovaní o uznaní Palestíny

NETKY.SK • 13 Október 2014, 17:07 • 2 min
Cameron sa nezúčastní na hlasovaní o uznaní Palestíny

LONDÝN - Britský premiér David Cameron sa nezúčastní na pondelkovom hlasovaní o uznaní nezávislej Palestíny, potvrdil jeho hovorca. Podobne by sa podľa neho mali zachovať aj ďalší členovia vlády v Londýne.

slovakia

left justify in out

Cameron zároveň ubezpečuje, že prípadné uznanie palestínskej nezávislosti nebude žiadny vplyv na zahraničnú politiku Británie. Symbolické hlasovanie iniciovala opozičná Labouristická strana a rezolúcia bude mať len charakter odporúčania. "Tento parlament je presvedčený, že vláda by mala uznať štát Palestíny rozprestierajúci sa popri štáte Izrael," znie jej text. Podľa iniciátora rozpravy, poslanca opozičnej Labouristickej strany Grahama Morrisa "nastal čas nahlas zakričať, že toto je potrebné spraviť a uznaním Palestíny vdýchnuť nový život do mierového procesu uviaznutého v slepej uličke".

 

Desaťročia trvajúce snahy o dohodu medzi Palestínčanmi a Izraelom, ktorý okupuje palestínske územia, boli dosiaľ neúspešné. Problémom je určenie hraníc budúceho palestínskeho štátu a taktiež fakt, že palestínski moslimovia chcú mať hlavné mesto z východného Jeruzalema, na ktorý si nárokujú aj izraelskí Židia. Nezávislú Palestínu napriek tomu už uznali desiatky štátov sveta - drvivá väčšina afrického kontinentu, ázijských krajín i juhoamerických štátov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies